Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är Reyes syndrom

Reyes syndrom är en allvarlig följdsjukdom som kan komma i slutet av en vanlig virusinfektion, som t ex vattkoppor, influensa eller förkylning.

Det är framför allt barn som får sjukdomen, och oftast om de har behandlats med acetylsalicylsyra i samband med virusinfektionen. Acetylsalicylsyra är ett smärtstillande och febernedsättande läkemedel.

Reyes syndrom är mycket ovanligt.

En av leverns uppgifter är att rena blodet från gifter. En av dessa gifter är ammoniak. I levern omvandlas ammoniak till ämnet urea som lämnar kroppen med urinen.

Reyes syndrom startar med att det uppstår en skada på cellerna i levern. Det leder till att levern inte kan rena blodet från ammoniak.

Ammoniak är skadligt för hjärnan. Höga koncentrationer i blodet kan ge symtom som illamående och kramper. Det kan också leda till att Du eller barnet helt eller delvis förlorar medvetandet.

Det finns inget speciellt prov som kan visa om Du eller ett barn har Reyes syndrom. Läkaren måste därför utesluta andra sjukdomar för att komma fram till en diagnos.

Det finns ingen behandling för Reyes syndrom. Den som får sjukdomen behöver snabbt få vård på sjukhus.

Den exakta orsaken till Reyes syndrom är inte känd, men det är klarlagt att acetylsalicylsyra medverkar till symtomen.

Sjukdomen har blivit mycket ovanligare sedan rekommendationen kom att acetylsalicylsyra inte ska ges till barn och ungdomar under 18 år om inte läkare har ordinerat det. Det gäller t ex läkemedel som Bamyl och Treo.

Sjukdomen har fått sitt namn efter den australienske läkaren Douglas Reye som först beskrev den 1963.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp