Klassisk engelsk fruktkaka med torkad frukt som får dra i rom. Kakan blir saftig och som allra godast om den bakas dagen innan. Glasera fruktkakan innan servering.
Finhacka aprikoserna. Lägg all torkad frukt i en skål och rör i rom, skal av apelsin och citron. Låt det dra minst 1 timme. Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker och salt poröst. Rör ner äggen, frukten och mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad rund sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter. Låt kakan kallna. Rör ihop florsocker och vatten och bred över kakan. Blanda de frysta bären med sockret. Strö dem över kakan.
Receptet gäller för 12 bitar
2 dl torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl torkade blåbär
1 dl mörk rom
Rivet skal av ½ apelsin
Rivet skal av ½ citron
200 gr smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Glasyr:
1½ dl florsocker
1½ msk vatten
1 dl frysta lingon
2 msk strösocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar