söndag 24 mars 2024

Sexton effektiva sätta att balansera daglig stress

Stress är en naturlig del av livet, men behöver balanseras upp med återhämtning. Annars är risken att stressen byggs upp, vilket på sikt kan leda till både utmattning och kroniska sjukdomar. Här tipsar vi om effektiva metoder för att balansera stress i vardagen.

Man kan se på livet som en balansvåg, där vissa saker drar ner den fysiska och psykiska hälsan, och vissa saker stärker hälsan. Stress är ett typiskt exempel på något som tär på hälsan.  Ju mer stress Du har i ditt liv, desto viktigare är det att balansera upp med friskfaktorer. På så vis minskar Du risken för att stressen blir skadlig för Din hälsa.

Rent fysiologiskt handlar återhämtning om att rensa ut stresshormoner från kroppen. De hormoner som frisätts vid stress leder t ex till spända muskler, att hjärta och lungor arbetar hårdare, och att matsmältningen blir långsammare. Det kan vara superbra när vi behöver vara fokuserade och effektiva. Men att konstant gå runt med höga stressnivåer belastar kroppen, och ökar risken för sömnproblem, depression, ångest, kroniska inflammationer, demens och hjärt- kärlsjukdomar, för att nämna några exempel.

Vid återhämtning frisätts istället andra hormoner, som ger lugn och ro och en mer positiv livssyn.

Här har vi listat olika tips för att få en bättre balans i stressiga tider:

Var noggrann med basbehoven. Bästa sättet att balansera stress är att vara extra noga med de grundläggande friskfaktorerna som att sova minst sju timmar per natt och äta bra mat på regelbundna tider. Då lägger Du en stabil grund för din hälsa.

Toppa upp med fysisk motion. Nästa steg är att vara extra noga med träning. I stressiga perioder är det lätt att skippa träningen. Gör tvärtom, prioritera träning och lägg gärna till ett extra pass när livet går på en högre växel.

Tappa inte kontakten. Ett aktivt socialt nätverk av familj och vänner är en stark friskfaktor. Avsätt tid för att hålla kontakt med Dina nära och kära. Det ger en motståndskraft mot stress.

Djupandas. Andningsövningar är ett effektivt sätt att lugna hela systemet. När Du djupandas stimulerar du vagusnerven mitt i kroppen, som är en del av det kroppsliga system som styr nedvarvning och återhämtning. 

Stretcha musklerna. Musklerna blir lättare spända när Du är stressad. Du kan göra enkla övningar för att sträcka ut kroppen, t ex andas in djupt, sträcka händerna rakt upp, och sedan sänka händerna när Du andas ut.

Ta en snabb promenad. En snabb promenad eller att gå upp och ner för trappor i 10 minuter kan göra underverk för att rensa systemet efter ett stresspåslag. Om du dessutom kan gå ut i friska luften kan Du få extra energi av solljuset.

Skratta mer. Skratt är helande på många sätt. Det sänker stresshormoner och gör Dig mer positiv.

Kramas mer. Kramar, särskilt långa kramar med lagom tryck, stimulerar den del av nervsystemet som gör oss lugna. 

Sänk ljudnivån i omgivningen. Höga och bullriga ljud kan förstärka ett stresspåslag. Om Du inte kan påverka ljuden runt Dig kan Du använda öronproppar eller ljudreducerande hörlurar.

Spela lugn musik. Lugn musik som Du tycker om att lyssna till verkar återhämtande efter stress.

Vänd negativa tankar. Ta lite tid för att lyssna på Dina tankar. För varje självkritisk tanke som dyker upp, försök att hitta tre tankar i positiv riktning för att byta Ditt fokus. Det kan t ex vara att lista upp allt Du är tacksam över i Ditt liv. Positiva tankar boostar positiva känslor, som i sin tur minskar påverkan av stress.

Peppa Dig själv. Det är förstås lättare sagt än gjort, men att peppa sig själv med positiva budskap som ”det här går bra”, ”jag är stark och jag klarar det här” har stor betydelse.

Sänk ambitionsnivån. När kroppen går på högvarv är det lätt att göra en massa annat av bara farten. Försök att prioritera noga, göra det Du måste, och välj sedan bort eller sänk ambitionsnivån där Du kan. Överleverera inte, utan hitta istället tid att varva ner.

Ta effektiva pauser. Regelbundna pauser under dagen är ett bra sätt att motverka stress. 

Ha tråkigt. Efter en intensiv fas inträffar ofta rastlöshet, och livet kan kännas tomt och tråkigt. Dra inte igång nya projekt direkt, utan var kvar och låt hjärnan komma ikapp. Det är helt normala känslor och går över.

Umgås med träd. Så kallade skogsbad, att låta skogens intryck skölja över en, minskar nivån av stresshormoner i kroppen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag