Här lever man längst och kortast i Sverige

Var Du bor kan ha inverkan på hur länge Du lever. Dagens Nyheter har granskat medellivslängden i Sverige.

Män i Övertorneå och Överkalix dör i allmänhet tidigare än män i exempelvis Danderyd. Även för kvinnor, som ju lever längre, finns vissa skillnader över landet.

Medelinkomsten är lägre i t ex Övertorneå än i Danderyd. Vi vet också att högre utbildningsnivå ger bättre förutsättningar att kunna leva ett hälsosamt liv, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad på Luleå tekniska universitet till Dagens Nyheter.

Den mest vetenskapligt belagda förklaringen är socioenkonomiska skillnader, men även faktorer att tillgång till sjukvård och förebyggande åtgärder kan variera geografiskt. Samtidigt som levnadsvillkoren kan utmana hälsan i glesbygden.

Häruppe har vi ibland långa avstånd. Det är inte alltid lika lätt att ta cykeln eller gå till arbetsplatsen eller dit vi ska. Vi tar bilen i större utsträckning, säger Åsa Engström till tidningen.

Samtidigt erbjuder glesbygden väldigt goda möjligheter till fysisk aktivitet och rekreation som skidåkning eller skogspromenader, vilket gör det till en paradox.

Frågan har funnits jämt, varför har vi kortare livslängd? 

Det finns inget klart svar än. Då kan man spekulera kring livsstil i Tornedalen, för det är ett tydligt exempel som drar ner statistiken, säger Ulrica Strömbäck, universitetslektor.

Det är mycket annat som också spelar roll när det kommer till livslängd. Genetik till exempel. Men även levnadsvanor som rökning, alkohol, kost och träning. Men självklarheter är inte alltid lätt att leva efter.

Det sker inte något direkt när du tar den extra kakan eller inte rör på dig. Ohälsa är ju något som händer över tid. Inte som att bränna sig, där man omedelbart ser vad som händer, säger Ulrica Strömbäck.

Även det sociala livet kan spela stor roll.

Vi vet att ofrivillig ensamhet är en riskfaktor. Den är lite svårare att bara sätta på checklistan, men det har man sett i studier att det är ohälsosamt.

Kommuner med längst medellivslängd, män

Danderyd, 84,37

Vellinge, 83,44

Lomma, 83,43

Kungsbacka, 82,38

Nacka, 83,22

Kommuner med längst medellivslängd, kvinnor

Danderyd, 87,48

Habo, 87,37

Vaxholm, 86,71

Lidingö, 86,69

Lekeberg, 86,59

Kommuner med kortast medellivslängd, män

Övertorneå, 76,15

Överkalix, 76,39

Norberg, 77, 42

Gullspång, 77,53

Filipstad, 77,57

Kommuner med kortast medellivslängd, kvinnor

Högsby, 81,27

Bjurholm, 81,57

Hällefors, 81,80

Skinnskatteberg, 82,02

Norsjö, 82,14

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning