Surdegsbröd

Att ha bakat sitt eget surdegsbröd är ren och skär lycka. Man kan använda köpt surdeg eller Din egna, om Du har en på gång. Här används en liten mängd jäst för att säkerställa resultatet. Men har Du en livlig surdeg behövs inte det. Använd ekologiskt mjöl för bästa resultat.

Dag 1:

Blanda surdeg, vatten och mjöl till en jämn smet. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar.

Dag 2:

Blanda surdegen med resterande ingredienser utom salt i en bunke. Arbeta till en fin deg på låg hastighet i maskin, cirka 5 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta degen ytterligare cirka 3 minuter. Täck bunken med plast eller lägg degen i en lätt oljad plastlåda och låt jäsa på varm plats, gärna 24° cirka 1 timme. Ta tag i degens ena kant och drag upp degen och vik över. Det görs lättast med blöt hand. Gör det runt hela degen, cirka fyra vikningar. Jäs 30 minuter och vik igen. Jäs ytterligare 30 minuter och vik degen en sista gång. Låt jäsa på varm plats cirka 1 ½ timmar. Ta upp degen på mjölad bänk. Drag ut degen med mjölade händer och vik in kanterna mot mitten från alla sidor till ett paket. Se till att degen är ordentligt mjölad. Lägg degen med skarven nedåt i en väl mjölad jäskorg eller i ett durkslag med en ordentligt mjölad bakduk. Täck degen med en bakduk eller en uppklippt plastpåse (så bevaras fukten) och jäs 1-1 ½ timmar. Värm ugnen, med en plåt mitt i ugnen till 250°, gärna 30 minuter innan jäsningen är klar. Vänd försiktigt ut degen, nu med skarven upp, på en plåt eller stor skärbräda med ett bakplåtspapper precis innan gräddning. Dra över pappret med degen till den varma plåten i ugnen och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200° och öppna ugnsluckan för att vädra ut lite. Grädda ytterligare 20-30 minuter. Innertemperaturen ska vara 96-98° då Ditt surdegsbröd är färdigt. Täck eventuellt brödet på slutet om det blir för mörkt.

Receptet gäller för 1 stycken

Dag 1:

50 gr/½ dl surdeg, egen eller köpt

150 gr/1½ dl vatten

150 gr/2½ dl vetemjöl 

Dag 2:

3 dl/300 gr vatten 

5 gr/1 tsk färsk jäst

210 gr/3½ dl dinkelmjöl

300 gr/5 dl vetemjöl 

21 gr/1 msk honung

12 gr/2 tsk salt





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning