lördag 25 november 2023

Så behåller Du Din lust till sex och intimitet

Olika faser i livet kan göra att lusten förändras. Men lusten går att påverka. 

Idag vet vi att ett tillfredsställande sexliv har en central betydelse för människors välbefinnande och hälsa. Det visar Folkhälsomyndighetens befolkningsstudie från 2019, där det är tydligt att sexualiteten har ett stort egenvärde för människors liv och nära relationer.

Det är också viktigt att komma ihåg att sexualitet inte är kopplad till samlag eller en viss akt, och heller inte förutsätter att du har en partner. Sexualiteten är något individuellt, och kan ha vitt skilda betydelser för olika individer. Vi påverkas också av normer och föreställningar om vad sex ska vara. Det vi vet är att sexuell hälsa och tankar kring sexualiteten berör en stor del av befolkningen och att det sker på olika sätt under olika perioder i livet.

I kunskapsöversikten från Folkhälsomyndigheten framkommer det att lite mer än hälften av Sveriges befolkning är nöjda med sitt sexliv, men en relativt stor andel upplever problem relaterade till sexualiteten. Så även om det för många är en källa till njutning och glädje, är det också något som kan orsaka stress, oro och frustration.

Sexualitet kan definieras på många olika sätt. Vissa känner att de inte har ett sexuellt intresse alls och har ingen önskan att ha det. Idag bombarderas vi av budskap om att sex och samliv är väldigt viktigt och att om man ”tappar” lusten till sex så är det något som inte stämmer. Jag tror att den stressen och de kraven kan bidra till att sexlusten minskar ännu mer.

Att känna minskad sexuell lust i perioder av livet är något helt naturligt och något som vi nog alla kan relatera till. Men när den minskade lusten pågått under en längre period, och det finns en önskan om mer sexuell lust, kan det för individen upplevas problematiskt.

Först behöver vi ställa oss frågan om vi vill ha ökad lust. Om svaret på den frågan är ja finns det vissa saker vi kan göra för att öka på den. Lusten kommer inte bara av sig själv utan ibland behöver vi hjälpa lustcentret i hjärnan på traven. Det kan vara att avsätta tid för lustfyllda aktiviteter såsom att se på erotik, pornografi, läsa erotisk litteratur med mera. Eventuellt införskaffa olika sexuella hjälpmedel. Här får man prova sig fram och känna efter vad som kan upplevas spännande och kittlande. Det kan man göra på egen hand eller tillsammans med en partner. En annan viktig komponent är att öva på att prata om sex, fantasier och drömmar.

Absolut. Om man har många åtaganden i vardagen och upplever stress så är det väldigt lätt att just sex och lust prioriteras bort. Det finns helt enkelt inte plats för det i hjärnan, och hjärnan är vårt viktigaste sexuella organ. För att vi ska kunna känna sexuell lust och njutning behöver vi många gånger titta på hela livssituationen. Har jag för många krav och måsten? 

När ger jag mig tillfälle till återhämtning och njutning?

I sådana lägen kan en bra början vara att hitta tillbaka till det njutningsfyllda i livet i stort. Att få ökad sexuell lust kan också handla om att få ökad lust inom andra områden. Detta kan man jobba med bland annat genom övningar om medveten närvaro, att öva på att stanna upp och känna dofter, smaker och andra intryck. Andningsövningar kan också hjälpa. Allt detta minskar stressen, ger ökad kontakt mellan det sinnliga och det kroppsliga, och gör det lättare att känna sexuell lust.

Jag tycker de ska vila i att det är helt ok. Många av dem som söker hjälp hos mig är rädda för att de är onormala och att de kanske borde göra slut eftersom de inte har tillräckligt mycket sex eller inget sex alls. Det finns mycket hets kring sex i den mediala debatten, och en uppfattning att det är riskabelt att sluta ha sex om man är i ett förhållande.

Jag skulle vilja nyansera och tona ner det budskapet. Det behöver inte vara alarmerande om man i ett förhållande har mindre sex än innan eller upplever att man har för lite sex. Tankar om vad som är ett ”normalt” sexliv leder ingen vart. Vi vet ingenting om hur exempelvis våra grannar, vänner och bekanta egentligen har sex, och det spelar heller ingen roll.

Däremot vill jag uppmuntra till att värna närheten i förhållandet, till exempel att kramas, vara nära och röra vid varandra. Likaså att våga prata om sex och lust, så att det inte blir missförstånd och onödig oro kring att något är fel.

Det finns studier som visar på att sex kan bli bättre med tiden.

Personer som upplever att de är mycket nöjda med sitt sexliv beskriver vissa viktiga komponenter som man kan inspireras av:

De värdesätter sex både individuellt och inom en eventuell relation

De prioriterar sex och skapar tid till det

De har en öppen kommunikation kring sex

De är trygga med varandra

De är öppna för att lära och utforska tillsammans med sin partner

När det gäller sex i en lång relation krävs det i regel mer ansträngningar för att hålla sexualiteten vid liv, där bland annat omfattande kommunikation och att utforska tillsammans är avgörande. Att ständigt lära, utforska och göra anpassningar till förändringar över tid kräver mod och kreativitet.

Det är väldigt viktigt att känna sig trygg i relationen så att man kan våga utforska tillsammans. Det gör det också lättare att känna sig fri att ta chanser utan rädsla att göra fel, vilket skapar möjlighet för bättre sex. Såväl rädslor som stress kan gör det svårare att uppleva sexuell njutning. Lusten sitter till stor del i hjärnan så kom ihåg att lusten inte bara kommer av sig själv utan man kan behöva arbeta aktivt för att aktivera den.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar