söndag 5 november 2023

Kändes som att det brann under huden

Året var 2012 när Sara Nilsson uppfyllde drömmen om att backpacka i Asien, men på en liten ö utanför Malaysias kust började hon plötsligt må dåligt. Det skulle visa sig att Sara hade drabbats av denguefeber, en allvarlig sjukdom som sprids via myggor.

På den lilla ön Tioman Island, där Sara och hennes kompis befann sig, fanns ingen vidare bebyggelse, vägar eller sjukhus. Däremot fanns det myggor. 

Jag blev otroligt myggbiten när vi var på ön. Jag har alltid fått många myggbett, men det här var på en annan nivå. Jag kunde knappt vara på stranden för jag blev så biten, berättar Sara.

Samma dag som det var dags att lämna ön började Sara känna sig konstig. Hon fick ont i huvudet och kände en märklig känsla i ögonen samtidigt som synen blev suddig, något hon nämnde för sina resekompisar.

Du behöver kanske skaffa glasögon, var allas första tanke, och min med. Men på båten tillbaka till fastlandet kände jag mig bara värre och värre. När jag kom fram till Singapore hade jag feber och en konstig känsla under huden, som att det brann. Då såg jag också att jag hade fått massa röda prickar på huden.

I Singapore skulle Sara och hennes kompis bo hos några vänner. Hon gick direkt och la sig för att vila, men en av vännerna anade att något inte stod rätt till. 

Han kände igen mina symptom som denguefeber och sa att vi måste kontakta sjukvården direkt.

Väl på sjukhuset bekräftade läkarna snabbt att det var just denguefeber som Sara hade drabbats av. 

Jag mådde väldigt dåligt och orkade egentligen inte reflektera över det beskedet. Såhär i efterhand är jag väldigt glad att jag inte var kvar på Tioman Island, där ingen möjlighet till sjukvård fanns. 

Sara sattes under uppsikt och fick ta regelbundna blodprover under flera dagar för att försäkra att tillståndet inte förvärrades. Denguefeber kan i allvarliga fall ge upphov till inre blödningar som kan vara livshotande.

Sjukvårdspersonalen gav mig värktabletter mot febern och huvudvärken, men utöver det fick jag ingen behandling. De förklarade att det inte finns så mycket mer att göra än att bara vänta ut denguefeber. 

Sara blev piggare och piggare och kunde till slut fortsätta sin backpackerresa. Men upplevelsen bär hon med sig inför framtida resor.

Denguefeber finns i olika varianter, och om man drabbas igen fast med en annan variant har man större risk för att få livshotande sjukdom med blödningar i inre organ, säger Sara och fortsätter:

Det gör att jag har behövt vara extra försiktig och tänka till lite extra kring myggskydd när jag reser, eftersom denguefeber finns i över 100 länder. 

Vaccinera Dig. Både för att slippa drabbas av en otäck sjukdom, men även för att slippa ovissheten jag upplevde innan jag visste att allt skulle gå bra. Vaccinet fanns inte när jag backpackade, men jag kommer definitivt att vaccinera mig nu för att slippa känna oro över att drabbas en andra gång.

Vaccin mot denguefeber kan ges från 4 års ålder. Vaccinet ges i två doser med 3 månaders mellanrum. I dagsläget rekommenderas inte någon påfyllnadsdos. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar