Därför går Du bet i dejtingdjungeln

Det finns en förklaring till varför det kan vara svårt att hitta rätt på dejtingappar, enligt hjärnforskare.

Kanske söker Du efter den rätta partnern, utan att lyckas. Hjärnforskare har en förklaring på vad det kan bero på.

Många använder dejtingappar i jakt på kärleken. Men det är lätt att fastna i enbart svajpande eftersom mängder av matchningar kan kännas bra och ger bekräftelse.

Vår hjärna stressas av val. Varje gång vi fattar ett beslut frigörs ett belöningsämne oavsett om beslutet är bra eller dåligt, visar studier.

När vi står inför ett val är hjärnan inte glad över ett överflöd av alternativ, säger Moran Cerf, professsor i neurovetenskap vid Northwestern University, USA, uppger Sveriges Television Nyheter.

Detta kan leda till att de som använder dejtingappar snabbt lajkar eller avfärdar profiler utan att reflektera över varför, hävdar hjärnforskaren som har studerat beslutsfattande, beteende och känslor bland annat utifrån data från dejtingappar.

Om utbudet är alldeles för stort kan man också drabbas av en oförmåga att bestämma sig överhuvudtaget. Detta kan leda till att man backar och inte hittar det man söker efter. Inget av alternativen duger eftersom man har en känsla av att det kan finnas något bättre runt hörnet.

Moran Cerfs bästa råd till användare av dejtingappar är att satsa på att ha kontakt med några få personer och stanna i de val man gjort tillräckligt länge för att fatta bra underbyggda beslut. Man kan t ex bestämma sig för att lägga in minst tre dejter med varje person man har bestämt sig för att träffa, innan man går vidare till någon annan, uppger Sveriges Television Nyheter.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning