4 portioner
500-600 gr färsk eller fryst fiskfilé, t ex torsk, kolja, kummel, knot, gös, lax eller rödspätta
1 tsk salt
Gratängsås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl vätska, fiskspad, musselspad eller vatten och en buljongtärning
1 äggula
1 dl grädde
Salt
Vitpeppar
1 msk pressad citron
1/2 - 1 dl klippt dill
1 burk (cirka 250 gr) musslor eller 100 gr rensade räkor
Gratinering:
1-1 1/2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av de färska fiskfiléerna eller tina de frysta. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och strö över saltet. Täck fatet med aluminiumfolie. Sätt in det i mitten av ugnen och koka 15-20 minuter. Häll av fiskspadet och använd det till såsen.
Gratängsåsen:
Smält fettet, rör ner mjölet och späd med vätskan. Koka upp under omrörning och koka såsen 3-5 minuter. Blanda äggulan med grädden och häll den i såsen under vispning. Den får sedan inte koka. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Lägg skalade räkor eller musslor och klippt dill ovanpå fisken. Häll över såsen. Hit kan rätten förberedas. Strö över osten. Om rätten är nylagad och varm värm ugnen till 250 grader. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått vacker färg, 10-15 minuter. Om rätten är förberedd och kall, värm ugnen till 225 grader. Värm och gratinera i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Servera med kokt potatis, gärna pressad eller ris och en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar