Nässelsoppa är gott att göra på vårens första nässlor. Gräslöken gör vår nässelsoppa extra grön och smakrik. Toppa med rostad lök, knaprigt och gott till det mjukkokta ägget.
4 portioner
2 liter späda nässlor
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 knippe färsk gräslök
1 msk vetemjöl
5 dl grönsaksbuljong
5 dl standardmjölk
1½ dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Eventuellt 1 tsk fänkålsfrön
Till servering:
4 ägg, kokta
1 dl turkisk yoghurt
4 msk rostad lök
Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten cirka 7 minuter. Sila av vattnet och krama ur nässlorna. Hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stor kastrull. Klipp ned ¾ delar av gräslöken, spar resten till garnering. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong, mjölk och grädde. Låt koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt fänkål. Skala och dela äggen i halvor. Toppa soppan med ägghalvor, en klick matyoghurt och rostad lök vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar