torsdag 28 augusti 2025

Nässelsoppa med mjukkokt ägg och rostad lök

Nässelsoppa är gott att göra på vårens första nässlor. Gräslöken gör vår nässelsoppa extra grön och smakrik. Toppa med rostad lök, knaprigt och gott till det mjukkokta ägget.

4 portioner

2 liter späda nässlor

2 schalottenlökar

2 msk smör

1 knippe färsk gräslök

1 msk vetemjöl

5 dl grönsaksbuljong

5 dl standardmjölk

1½ dl vispgrädde

Salt och svartpeppar

Eventuellt 1 tsk fänkålsfrön

Till servering:

4 ägg, kokta

1 dl turkisk yoghurt

4 msk rostad lök

Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten cirka 7 minuter. Sila av vattnet och krama ur nässlorna. Hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stor kastrull. Klipp ned ¾ delar av gräslöken, spar resten till garnering. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong, mjölk och grädde. Låt koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt fänkål. Skala och dela äggen i halvor. Toppa soppan med ägghalvor, en klick matyoghurt och rostad lök vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...