tisdag 8 april 2025

Galette

Galette är franska bovetepannkakor från Bretagne. Gör gärna smeten dagen innan den ska stekas för allra bästa resultat. Det mest klassiska att fylla en galette med är ägg, riven Gruyère och fin skinka. Servera nystekt galette med krispig sallad.

8 stycken

3 dl bovetemjöl

½ tsk salt

2 tsk strösocker

6 dl standardmjölk

3 ägg

3 msk olivolja plus olivolja till stekning

Fyllning:

300 gr Falbygdens Gruyère

8 ägg

16 skivor rökt skinka

Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt 3 dl mjölk och vispa till en slät smet. Vispa ner resterande mjölk och ägg. Låt stå cirka 30 minuter. Grivriv osten. Värm ugnen till 70°. Rör ner olivoljan i smeten. Värm en stor stekpanna. Tillsätt lite olja till pannan. Grädda tunna galetter på ca 1 dl smet åt gången. Håll pannkakorna varma i ugnen allteftersom de steks. Lägg en stekt galette åt gången i en varm stekpanna. Knäck ägget på galetten och rör ut det över hela galetten. Lägg på ost och skinka. Vik ihop och servera direkt med krispig sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar