Svenskarna äter nästan dubbelt så många ägg under påsken, men vad står det egentligen på äggen i butik?
Märkningen avslöjar hur hönan haft det.
Efterfrågan på ägg skjuter i höjden under påskveckan. Men många konsumenter är ovetande om vad siffrorna på äggen faktiskt innebär, skriver Dagens Nyheter.
Koden, som stämplas direkt på ägget, avslöjar produktionsformen, och säger mycket om djurhållningen.
Helena Wall, professor på Sveriges lantbruksuniversitet, förklarar innebörden av stämpeln, alla produktionssystem har sina för- och nackdelar, säger Helena Wall, professor på Sveriges lantbruksuniversitet.
Siffran i början av äggkoden, 0, 1, 2 eller 3, talar om hur hönan levt. En nolla på ägget innebär ekologisk produktion med bland annat ekologiskt foder och möjlighet till utevistelse.
Även inomhus har de ekologiska hönorna mer plats, max sex hönor per kvadratmeter, jämfört med nio i övriga system.
Ettan står för frigående höns med tillgång till utevistelse. Även om det låter positivt är det inte riskfritt. Rovfåglar och andra rovdjur kan orsaka skador. Dessutom vill inte alla hönor gå ut, några föredrar tryggheten inne.
Tvåan markerar frigående inomhus. Det är det absolut vanligaste systemet i Sverige och står för cirka 80% av den totala produktionen.
Trean på ägget betyder att det kommer från burhöns. Det systemet används dock knappt längre i Sverige.
Förutom siffran innehåller äggkoden landsbeteckningen, SE för Sverige, följt av en kod för producenten. Även förpackningen bär information, t ex om bäst föredatum, äggstorlek och lagringsanvisningar.
Under påskveckan konsumeras ungefär 70 miljoner ägg i Sverige, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Det motsvarar drygt fem ägg per person, nästan dubbelt mot en genomsnittlig vecka.
Så när Du står vid ägghyllan nästa gång, ta en titt på siffran. Den säger mer än man kan tro.
Kommentarer
Skicka en kommentar