söndag 13 april 2025

Pensionsmyndigheten stämmer revisor, på 1,9 miljarder

Pensionsmyndigheten stämmer en revisor på miljardbelopp för att ha svikit i sitt uppdrag gentemot de svenska pensionärerna och pensionsspararna.

Pensionsmyndigheten stämmer företaget KPMG, som gjorde ett dåligt jobb som revisor, anser myndigheten.

Anledningen är att revisorn missade fusk med pensionspengar, vilket orsakade stora förluster för många pensionärer och pensionssparare. Därför kräver Pensionsmyndigheten nu ett stort skadestånd från KPMG, på 1,9 miljarder kronor.

Det meddelar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

KPMG är ett företag som jobbar med revision, de granskar och godkänner hur andra företag sköter sin ekonomi och bokföring. Mellan 2012 och 2014 var KPMG ansvarigt för att granska ett annat företag som heter Optimus, som förvaltade pensionspengar i olika fonder.

Under den tiden genomförde Optimus många olagliga affärer, där pengar från pensionssparare användes felaktigt. Personer som jobbade med Optimus flyttade runt pengar på ett förbjudet sätt, vilket gjorde att pensionssparare förlorade pengar.

Vi anser att KPMG inte har fullgjort sina skyldigheter som revisor för Optimus, vilket har skadat pensionssparare och pensionärer. Pensionsmyndigheten stämmer därför KPMG så att de som lidit skada kan få kompensation, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson i ett pressmeddelande.

KPMG upptäckte inte de här problemen, trots att deras jobb var att kontrollera att allting gick rätt till. Pensionsmyndigheten menar att KPMG borde ha märkt det, eftersom det ingår i revisorns jobb att hitta just sådana här felaktigheter. Eftersom KPMG misslyckades med detta vill Pensionsmyndigheten nu att KPMG ska betala skadestånd, så att pengarna kan ges tillbaka till de som förlorat på fusket.

Tidigare har personer som låg bakom fusket, i något som kallas Falconhärvan och Optimusskandalen, dömts till långa fängelsestraff.

KPMG dömdes inte då, men nu anser Pensionsmyndigheten att KPMG också bör hållas ansvarigt för att ha missat problemen i sin granskning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar