Statens servicecenter tvingas stänga elva kontor runt om i landet. Kommuner och invånare protesterar mot neddragningen som väntas slå hårt mot mindre orter.
Jag tycker det är dåligt. En stad som Arvika borde ha den servicen, säger Eva-Lis Salomon, som bor i Arvika.
Nedläggningen påverkar orter som Filipstad, Motala, Kungälv och Landskrona. Tidigare i år kom besked om att även kontor i bland annat Ludvika och Trelleborg ska bort, skriver Sveriges Television.
Sammanlagt handlar det nu om sjutton kontor som försvinner inom två år.
Bakgrunden är att Statens servicecenter får mindre pengar att röra sig med. Under perioden 2025 till 2027 minskar anslaget med 150 miljoner kronor. Det betyder att verksamheten måste slimmas.
I Arvika förbereder man sig nu på att deras kontor stänger för gott den 30 maj. Kommunalrådet Peter Söderström (S) är orolig för vad det här betyder för människors möjligheter att få hjälp.
Jag blir besviken. Det här riskerar att människor hamnar i ett statligt utanförskap, säger han.
Servicekontoren har varit en plats dit man kunnat gå för att få stöd med ärenden hos myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. För personer som har svårt att hantera digitala tjänster har kontoren spelat en viktig roll.
I Simrishamn och Norrköping är det redan för sent, där har kontoren hunnit stänga. På andra orter dröjer det till slutet av maj eller juni. Några, som Trelleborg och Piteå, får vänta till 2025.
Bland kommunerna som nu tappar sin service finns också Åmål, Växjö Araby, Lindesberg och Bollnäs. Kritiken har inte låtit vänta på sig, både från kommunpolitiker och från boende.
Det är ännu oklart vad som kommer att ersätta de stängda kontoren, eller om någon ersättning alls är tänkt. Många befarar att den personliga servicen försvinner helt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar