tisdag 15 april 2025

Potatisgnocchi med brynt salviasmör

Att göra egen gnocchi är ett fantastiskt sätt att med enkla råvaror laga god mat. Prova gärna att byta ut potatisen mot pumpa, sötpotatis eller rödbetor. Salviasmör är en självklar komponent till denna rätt.

4 portioner

500 gr mjölig potatis

1 ägg

1 tsk salt

2– 3 dl vetemjöl

Till servering:

100 gr smör

20 salviablad

50 gr ost

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen ånga av och mosa med potatispress eller ballongvisp. Blanda ner ägg, salt och hälften av mjölet, lite i taget i potatisen. Häll ut degen på mjölat bord och arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få till en smidig deg. Rulla ut degen till två tunna rullar. Dela varje rulle i cirka 30 bitar. Rulla gnocchin mot en gaffel så det blir ett mönster. Koka upp rikligt med vatten och tillsätt 1 msk salt. Koka gnocchin tills de flyter upp till ytan. Plocka upp med hålslev och lägg i en skål. Hetta upp smör i en stekpanna. Låt bryna under omrörning. Lägg ner salviablad och väl avrunnen gnocchi. Riv över osten och servera direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar