fredag 4 april 2025

Medelhavspaj

Denna medelhavspaj är fylld med vitlöksstekt spenat, Keso Cottage cheese, vitost, oliver och tomat. En smakrik och vacker paj som är lika god att äta varm som kall. Servera gärna denna paj på buffébordet, en riktig fullträff.

Receptet gäller för 6 portioner

Pajdeg:

125 gr smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

Fyllning:

250 gr färsk bladspenat

2 hackade vitlöksklyftor

2 msk smör- och rapsolja

250 gr Keso Cottage cheese crushed naturell

150 gr Apetina Vitost 

1 dl vispgrädde

3 ägg

1 dl urkärnade svarta oliver

6 cocktailtomater

Salt och svartpeppar

Färska blandade örter, till garnering

Pajdeg:

Allra bäst blir degen om den arbetas ihop snabbt i en matberedare med kniv. Tärna smöret. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och låt stå i kyl 30 minuter, eller i frysen 15 minuter. Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter.

Fyllning:

Skölj spenaten. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp smör- och rapsolja i en rymlig stekpanna. Fräs vitlök och spenat tills all spenat blivit mjuk. Häll cottage cheese och smulad vitost i en bunke. Vispa ner grädde, ägg och vitlöksstekt spenat. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med oliver och halverade tomater. Grädda medelhavspajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter, eller tills den stannat. Låt svalna något och garnera gärna med färska örter. Servera ljummen paj med krispig sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar