Vitlöksgravad strömming är en riktig höjdare, och inte är det svårt att göra heller. Strömming, vitlök och örter i krämig sås på crème fraiche. En höjdare för vitlöksälskaren. Passar utmärkt till både midsommar, påsk och jul. Vill Du lyxa till det ordentligt kan Du lägga ner en matsked löjrom i såsen. Vansinnigt gott.
Frys strömmingen minst 2 dygn. Tina sedan i kylskåp. Blanda vatten och ättiksprit i en skål. Tillsätt salt och socker och rör tills det har löst sig. Lägg ner filéerna i lagen. Ställ in i kyl och låt stå tills köttet blivit vitt och fast, cirka 6 timmar. Häll bort lagen. Drag skinnet av strömmingen och lägg dem i ett durkslag så att de rinner av. Blanda ingredienserna till såsen. Varva strömming och sås i en burk. Låt stå i kyl och mogna ett dygn innan servering.
10 portioner
1 250 gr strömmingsfilé
12½ dl vatten
2½ dl ättikssprit 12%
2½ msk salt
Vitlökssås:
5 dl crème fraiche
1¼ dl majonnäs
5 vitlöksklyftor, finrivna
1¼ dl hackad färsk persilja, basilika eller gräslök
2½ tsk dijonsenap
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar