Vitlöksgravad strömming

Vitlöksgravad strömming är en riktig höjdare, och inte är det svårt att göra heller. Strömming, vitlök och örter i krämig sås på crème fraiche. En höjdare för vitlöksälskaren. Passar utmärkt till både midsommar, påsk och jul. Vill Du lyxa till det ordentligt kan Du lägga ner en matsked löjrom i såsen. Vansinnigt gott.

Frys strömmingen minst 2 dygn. Tina sedan i kylskåp. Blanda vatten och ättiksprit i en skål. Tillsätt salt och socker och rör tills det har löst sig. Lägg ner filéerna i lagen. Ställ in i kyl och låt stå tills köttet blivit vitt och fast, cirka 6 timmar. Häll bort lagen. Drag skinnet av strömmingen och lägg dem i ett durkslag så att de rinner av. Blanda ingredienserna till såsen. Varva strömming och sås i en burk. Låt stå i kyl och mogna ett dygn innan servering.

10 portioner

1 250 gr strömmingsfilé

12½ dl vatten

2½ dl ättikssprit 12%

2½ msk salt

Vitlökssås:

5 dl crème fraiche

1¼ dl majonnäs

5 vitlöksklyftor, finrivna

1¼ dl hackad färsk persilja, basilika eller gräslök

2½ tsk dijonsenap

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära