måndag 4 augusti 2025

Dricksen krymper när plånboken stramas åt

Allt fler svenskar håller hårdare i pengarna, även när notan kommer in på restaurangen och dricksen ska fram.

Nu har detta spillt över på dricksen, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

För många har restaurangbesöken varit en liten belöning i vardagen, särskilt under semestermånaderna. Men med stigande levnadskostnader och en allmänt osäker ekonomi ser beteendet nu ut att förändras, skriver Svenska Dagbladet.

I en ny Sifoundersökning, beställd av Ica Banken, uppger 24% att de dricksar mindre eller vid färre tillfällen än tidigare. Bland dem instämmer 15% i påståendet ”mycket väl”.

Det är siffror som få överraskas av längre. Att hushållen börjat dra åt svångremmen märks i allt från semesterresor till hur ofta man fikar på stan.

För Magnus Hjelmér är resultaten inte oväntade. Han ser dem som ännu ett tecken på att hushållen nu börjat justera sina beteenden efter läget i ekonomin.

Tidigare har man fortsatt med sina vanor. Vi har rest utomlans, gått på restauranger och konsumerat som tidigare. Men det kommer fler signaler nu på att vi håller hårdare i pengarna, säger han.

Samtidigt visar undersökningen att nästan hälften, 46%, inte upplever någon förändring i hur de dricksar. Det innebär att det fortfarande finns en relativt stor grupp som upprätthåller den gamla drickskulturen, trots ekonomiskt motstånd.

En tidigare Sifo-undersökning från 2023 visade att äldre svenskar i högre utsträckning dricksar än yngre. För många är dricks inte bara ett tack för god service, utan en självklar del av själva måltidsupplevelsen.

Utöver privatekonomin pekar Hjelmér även på förändringar i restaurangbranschen som en bidragande orsak till den minskade dricksen. Många snabbare koncept bygger i dag på självservering, beställning via appar eller att gästen hämtar maten själv. 

Det gör att kontakten med personalen minskar, och med den, benägenheten att lämna dricks.

Man ser kanske inte det som en självklarhet att dricksa om man inte upplever att servicen är riktigt, riktig bra, säger Hjelmér.

Samtidigt påminner han om att dricks alltid är frivilligt. Det finns inga regler, bara traditioner, och varje gäst har rätt att avgöra vad som känns rimligt.

I tider då hushållens ekonomi pressas blir dricksen också en symbol för hur mycket marginaler människor upplever att de har. 

För många är det lättare att dra ner på något som inte är ett måste, som just dricks, än att börja skära i större poster som boende eller transporter.

Det kanske är bättre att dricksa någon procent än ingen om man känner att man har råd. Men man ska inte känna sig tvingad, säger Magnus Hjelmér.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ny ram säljes

  Pris 50,00, hämnas i Märsta (Stockholm) Vid intresse, maila mig på  marianne.zetterstrom@gmail.com  eller skriv en kommentar här