Många solariekedjor kringgår reglerna kring friskvårdsbidraget genom att kalla UV-strålning för ljusterapi. Skatteverket, ”De ljuger, det är brottsligt”.
Sola solarium med friskvårdsbidrag är inte längre tillåtet. Men det finns ett kryphål. Många solkedjor erbjuder ”ljusterapi”, ett begrepp som godkänns av Skatteverket.
I praktiken handlar det dock om helt vanliga solariesessioner, något Dagens Nyheters granskning visar. På ett kvitto från Tan express, som enligt egen utsago är Sveriges största solariekedja, står det att Dagens Nyheters reporter köpt ljusterapi, men i själva verket har han solat.
Alla våra maskiner innehåller ljusterapi, svarade kedjans kundtjänst när DN frågade om det gick att använda saldot från friskvårdsbidraget för solning.
UV-strålning från solarier är klassat som den högsta riskklassen för hudcancer enligt Världshälsoorganisationen. Trots det marknadsför solariekedjor sina behandlingar med hälsoargument: ”Långvarig behandling med infrarött ljustekniken har visat sig ha en rad hälsofrämjande effekter”.
Vi tycker att det är en lek med folks hälsa. Man blir förbannad. Det framstår bara som ett sätt att kringgå reglerna, säger Anders Ekblom , styrelseledamot på Melanomföreningen.
Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien, är skeptisk till rödljusbehandlingar generellt.
Skatteverket betonar att det är brottsligt. Man gör sig skyldig tilll bedrägeri mot sin arbetsgivare och solarieägaren som skriver ljusterapi på kvitton gör sig skyldig till urkundsförfalskning.
Då ljuger de också. Det är brottsligt att skriva falska kvitton, säger Pia Blank Thörnroos, som är rättslig expert på Skatteverket.
Trots det saknas aktiv vetenskaplig granskning av de metoder som godkänns inom ramen för friskvårdsbidraget.
Folk gör massor av saker som forskare menar är geschäft, men det är inte Skatteverkets sak att bedöma. Om du känner dig avslappnad av ett aromabad har vi inga synpunkter på det, säger Pia Blank Thörnroos.
Kommentarer
Skicka en kommentar