Stigande priser, minskad tillgång och osäker framtid får många svenskar att börja säkra nästa vinters ved redan nu. Situationen i skogsindustrin pekar på ett djupare problem än bara kallt väder.
En ny rapport från Skogsindustrierna visar att 2025 har börjat betydligt sämre än väntat. Sågverken kämpar med höga produktionskostnader, låg efterfrågan och ett svagt byggande. Produktionen ligger nu på nivåer som senast sågs under 1990-talskrisen.
För privatpersoner som värmer sina hem med ved märks effekterna redan. Priserna går upp och tillgången varierar kraftigt – något som fått många att köpa in ved redan tidigt på våren.
Det är lätt att glömma att mycket av den ved vi eldar med kommer från restprodukter inom träindustrin. När sågverken drar ner på produktionen påverkas inte bara tillgången på byggmaterial, utan även flödet av ved och pellets till hushållen.
För många på landsbygden är ved inte ett alternativ, det är en nödvändighet. När elpriserna stiger söker sig allt fler tillbaka till kaminen. Men när efterfrågan ökar samtidigt som utbudet minskar riskerar vi en verklig vedbrist.
Svenska skogsprodukter exporteras i stor skala. Om världshandeln blir skakig kan det få stora effekter även i Sverige. Charlotte Dickens, marknadsanalytiker för massa och papper på Skogsindustrierna, varnar för stora konsekvenser, den senaste tidens tvära kast inom handelspolitiken gör att oförutsägbarheten lägger sig som en våt filt över svenska massa- och pappersproducenter, som exporterar 90 procent av produktionen. Om handelskriget eskalerar kan det bland annat leda till stora rubbningar i de globala handelsflödena och produktförskjutningar, säger Charlotte Dickens till Skaraborgs Nyheter.
Kommentarer
Skicka en kommentar