onsdag 3 juli 2024

Vesuvio

Vesuvio är en klassisk och populär pizza som brukar vara storfavoriten bland barnen. Tomatsås, mozzarella och rökt skinka. Inga konstigheter, bara gott. Vi ringlar en smakrik örtolja över den nygräddade vesuvio pizzan för extra smak till den som önskar.

Pizzadeg:

Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vatten, smör- och rapsolja, mjöl och salt. Arbeta till en smidig och blank deg, gärna i maskin. Täck över degen med plastfolie och låt jäsa cirka 45 minuter.

Tomatsås:

Blanda ihop tomaterna med olivolja, oregano och salt.

Pizza:

Värm ugnen till 250°. Ställ in en plåt i ugnen så den blir varm. Mixa örter och olja till en örtolja. Smaka av med salt. Dela degen i  bitar. Kavla ut på bakplåtspapper. Bred på tomatsås och strö över riven mozzarella. Lägg på skinkan. Dra över pizzan till den heta plåten och grädda varje pizza cirka 10 minuter. Ringla över örtoljan när pizzorna kommer ur ugnen.

10 stycken

Pizzadeg:

83⅓ gr jäst

8⅓ dl vatten, ljummet

⅚ dl smör- och rapsolja

12 - 21⅔ dl vetemjöl

3⅓ tsk flingsalt

Tomatsås:

1⅔ burk krossade tomater

3⅓ msk olivolja

1⅔ tsk torkad oregano

1⅔ tsk salt

Topping:

500 gr riven mozzarella ost

12-30 skivor rökt skinka

Örtolja:

⅚ dl färska örter, t ex persilja och basilika

⅚ dl neutral olja

⅚ tsk salt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Gösta på Din 80 årsdag