Det är jobbigt och stressande för den som är svårt sjuk att vara beroende av kommuntjänstemäns beslutsfattande. Fel beslut kan förstöra ett liv i slutskedet och orsaka både sorg och frustration.
Just detta håller på att hända svårt sjuka Christina Risberg, 71 år. Hon lever med sjukdomen ALS sedan 2015. De två senaste åren har sjukdomsförloppet accelererat och numer får hon hjälp av en respirator med andning.
Vanligtvis överlever man inte ALS så länge, men Christina Risberg har haft tur. Sjukdomstiden brukar sträcka sig över två till tre år innan man dör. Det finns förstås undantag.
Den kände fysikern Stephen Hawking levde med ALS i 55 års tid, vilket kan inge visst hopp.
Christina Risberg bor hemma i stället för att vistas på en vårdinstitution. Hon behöver hjälp med allt och nuvarande upplägg fungerar bra tack vare dubbelbemannad hemtjänst som kommer hem till Christina varje dag.
Sedan diagnosen bor hon med dottern Gisela, sitt barnbarn, hunden Milo och katten Skrållan. Det finns en trygghet i Christinas vardag som gör att hon inte behöver känna sig ensam och hon kan dessutom få tröst. Sånt behövs.
Christina har även utvecklat bra relationer med hemtjänstpersonalen. Hennes vardag är trots omständigheterna anständig. Och trevlig.
Nu blir det dock slut på Christinas välfungerande vardag. Någon från kommunen som inte bemödat sig träffa henne har beslutat att hon inte får bo kvar hemma.
Vården ska slussas över till en institution. Christina Risberg ska flytta till en palliativ vårdinrättning som tar över hemtjänstens roll. Därmed försvinner alla hennes dagliga kontakter.
Det innebär att Christina Risberg hamnar på en vårdavdelning för livets slutskede utan den trygghet hon har i dag.
Det är helt orimligt att det skulle kosta så mycket mindre. Det är så mycket som ska fungera för att hon ska må bra. En människas liv och värdighet måste spela in, att hon ska få ha sitt liv som hon vill, säger dottern Gisela.
Det pågår flera intressanta projekt i Sverige med kombinerade vårdinsatser i hemmet. Det har dessutom förbättrat samarbetet mellan olika vårdaktörer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar