Sälj aktierna, köp fonderna och investera i USA. Det har varit framgångsreceptet för svenskarna som spöade börssnittet 2024. Var Du en av de lyckliga ISK-vinnarna?
Att slå index, eller att “spöa börsen”, är en förhoppning som de flesta har när det gäller sparpengarna. Just nu ökar intresset för så kallade ISK-konton, som är en sparform som lämpar sig ypperligt för aktie- och fondsparande eftersom det blir skattefritt från och med 1 januari för de första 150 000 kronorna som Du sätter in.
På sparbelopp över detta kommer Du fortfarande behöva betala skatt på 0,89% av Ditt sparkapital. Iallafall fram till 2026. Då dubblas nämligen fribeloppet på Ditt sparande till 300 000 kronor.
Majoriteten av svenskarna har idag inte ens 100 000 i sitt sparande på ISK. Det har varit ett par tuffa år för svenska hushåll med höga räntor och stigande priser.
Men de som ändå lyckats sätta av en slant har blivit rikligt belönade under 2024, visar färska siffror från nätbanken Avanza.
De svenska spararna som hade ett konto hos Avanza fick i snitt nästan dubbelt så hög avkastning, 17,78% , jämfört med Stockholmsbörsen som bara steg med 10,78%.
Det är ett bra betyg på de svenska placeringarna på börsen.
Den som satte in 10 000 kronor på sitt ISK-konto på Avanza hade därför i snitt 11 778 kronor på kontot i fredags, som var börsens näst sista dag på året.
Då ingår återinvesterade utdelningar.
Det kan jämföras med året innan, då Avanzakunderna bara fick ut 10,69% avkastning medan Stockholmsbörsen steg med 18,94%.
Förklaringen är att alla svenska sparare inte har alla sina pengar på Stockholmsbörsen, och de som har det inte alltid har pengarna investerade i samma bolag.
Stockholmsbörsen är en handelsplats där det ingår tusentals bolag. Om en sparare investerade 100 kronor i Volvo den 1 januari 2024 så har de tjänat 2,56 kronor på ett år. Hade samma sparare istället stoppat in sin hundralapp i Yubico så hade de istället nästan fördubblat sin insats. Den aktien har nämligen stigit med 86% i år.
Det klokaste verkar emellertid vara att investera i fonder. Då sprider man ut sin investering över flera bolag, ibland några dussin stycken och ibland flera hundra, och får snittavkastningen av alla de bolag som fonden äger.
Några går åt skogen, medan andra växer sig stora och starka.
Fondsparandet har ökat under året som gått, från 32% till 35% av innehavet hos spararna, enligt Avanzas siffror. Köpen av enskilda aktier har minskat lika mycket som resultat.
Och Stockholmsbörsen är bara en av många handelsplatser i världen där man kan äga aktier, fonder och andra värdepapper.
Den börs som gått bäst i världen är USAs Wall Street. Det tekniktunga landet i väst dominerar och om man ser till det amerikanska börsindexet Dow Jones US, så har det ökat med 24% i år. Det är mer än dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen.
Globala fonder består också till stor del, vissa så mycket som 75%, av USA-aktier. Det innebär att Du som ägde en USA-fond, en global fond eller enskilda aktier i USAs teknikjättar troligen gjort ett riktigt bra år.
Och det är därför svenska sparare har tjänat storkovan i år på sina ISK-konton trots att svenska börsen i sig inte gått lika bra.
Spararna har förändrat sitt beteende och investerar sina pengar mer och mer utomlands. I takt med att utländska investeringar blir mer och mer tillgängliga ökar intresset.
Du har dessutom tjänat på att ha pengarna “utomlands” genom Dina fondköp eftersom den svenska kronan blivit mindre värd under året som gått.
När kronan minskar i värde med 10% under ett år mot dollarn, så påverkar det inte Dina USA-aktier som Du redan köpt. Därför kan utländska aktier och fonder vara en extra bra placering under tider då kronan förlorar i värde. Men det kan vara svårt att pricka in en sådan period.
Oavsett anledning så verkar de svenska spararna sett guldläge i USA. 7 av de 20 mest nettoköpta aktierna i år är utländska. Förra året fanns det en enda utländsk aktie bland topp 20.
Den stora anledningen till förändringen tror jag beror på att amerikanska aktier utklassar svenska. Pengarna följer efter avkastning, helt enkelt. De som investerat i USA-aktier genom aktier eller fonder har dessutom fått en extra avkastning tack vare att amerikanska dollarn stärkts så mycket mot svenska kronan.
Är det då inte så klokt att investera i svenska aktier och fonder?
Så enkelt är det inte, anser sparekonomen Philip Scholtzé.
Jag tycker det finns goda skäl till att ha ett viss företräde för svenska investeringar när man lever i Sverige, inte minst för att det är lättare att förstå och följa bolagen som är noterade i Sverige, säger han.
Men att bara äga fonder och aktier i Sverige gör att man riskerar att missa chanser utomlands samtidigt som det innebär en risk att investera endast i en bransch eller i ett land.
Jag tycker det är väldigt klokt att sparare letar efter investeringar över hela världen, det bidrar till riskspridningen och framförallt möjligheten att hitta en investering som passar spararens egna preferenser, avslutar Philip Scholtzé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar