torsdag 26 december 2024

De ekonomiska beslut vi ångrar mest

Här är de ekonomiska beslut vi svenskar tagit 2024 och som vi ångrar allra mest

Har Du fattat något ekonomiskt beslut som Du ångrar i år? 

Inför kommande nyårslöften är det bra att lära av sina misstag så att nästa års beslut blir bättre.

Inflationen är lägre och räntorna går ned så det borde ge bättre ekonomi 2025. Vilka ekonomiska beslut under 2024 ångrar vi svenskar mest? 

Svenskar grämer sig över att de har börjat pensionsspara eller månadsspara för sent och 30% av kvinnorna och 25% av männen ångrar att de inte har sparat ihop en tillräckligt stor buffert.

Bland kvinnorna är det 10% som ångrar att de inte köpte bostad tidigare och bland männen ångrar 16% det, männen ångrar också en del dåliga affärer.

Många, nästan en av fem män och ännu fler kvinnor, ångrar att de inte har lärt sig mer om börsen.

Borgos sparexpert Åsa Fagerlund menar att konjunkturen är på väg att bli bättre varför det borde finnas utrymme att ta tag i de misstag Du vill undvika och göra allt det Du vill förbättra.

För alla de som slipper betala lika mycket för sina bolån är läget nu utmärkt att bygga upp bufferten och skapa motståndskraft nästa gång något oförutsett inträffar antingen på individ- eller samhällsnivå.

Jämfört med pensionärer är det dubbelt så många unga som ångrar dåliga affärer, det är också mest unga som ångrar att de inte har sparat ihop en tillräckligt stor buffert.

När det handlar om privatekonomi har unga mycket att lära av de äldre, som att alltid få ränta på sitt sparande, att den ekonomiska tryggheten ökar med tiden och att alltid ha ett regelbundet sparande, oavsett ålder.

Här är tips på tre nyårslöften som kan göra att Du slipper ångra ekonomiska beslut:

Prata med vänner och bekanta om sparande så att Ni kan tipsa och inspirera varandra och om Du lever i en relation bör Ni prata om hur Ni kan se till så att Ni båda kan ha möjlighet att spara

Det underlättar att ha en regel att utgå ifrån när Du sparar, ett bra riktmärke är att 70% av inkomsten ska gå till fasta utgifter och mat, 20% till nöjen och 10% till sparande

Välj en sparform som passar det mål Du har med ditt sparande och ställ in så att den summa Du ska spara automatiskt överförs varje månad

För kortsiktigt sparande är det bästa alternativet oftast ett sparkonto med låg risk och hög ränta det bästa alternativet, långsiktigt sparande kan dock gynnas av högre risk, exempelvis fonder eller aktier.

Ekonomiska beslut som svenskarna ångrar:

Att jag inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert (28%)

Att jag inte lärt mig tillräckligt om börsen (20%)

Att jag började pensionsspara för sent (19%)

Att jag började månadsspara för sent (18%)

Att jag inte köpte bostad tidigare (13%)

Ett dåligt köp eller en dålig affär (13%)

Att jag tagit på mig för stora konsumtionslån (6%)

Annat (4%)

Nej, har aldrig behövt ångra något av detta (31%)

Vet ej (4%)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar