En riktigt maffig citronkaka bakad med både mandelmjöl och vetemjöl. Citronskalet används i kakan och saften till glasyren, inget ska gå till spillo. Det är även fint att garnera citronkakan med lite blåa vallmofrön. Kakan är mäktig, så den räcker till många fikasugna.
Värm ugen till 175°. Smörj en brödform, cirka 2 liter. Vispa smör, socker och finrivet citronskal på hög hastighet i cirka 3 minuter. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vänd ner i smeten med mjölken. Blanda väl. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme, tills den är helt genombakad.
Glasyr:
Häll florsocker i en bunke. Tillsätt pressad citronsaft. Vispa till en slät kräm. Bred glasyren över den kalla citronkakan.
Receptet gäller för 16 bitar
225 gr smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
2 citroner, finrivet skal
4 dl vetemjöl
3 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
3 ägg
1 dl standardmjölk
Glasyr:
3 dl florsocker
2 - 3 msk citronsaft
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar