Fortsätt till huvudinnehåll

Crema catalana

Crema catalana är spanjorernas svar på crème brûlée. Men den behöver inte bakas i ugn utan crema catalana får stelna i kylskåp. Den här är klassiskt smaksatt med kanel och apelsin.

Vispa ut majsstärkelsen med 1 dl av mjölken. Häll resten av mjölken, grädden, hälften av socker, kanelstång och apelsinskal i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Ta från värmen. Vispa ihop äggulorna med resterande socker i en annan bunke. Blanda samman majsstärkelseblandningen med äggulorna. Sila den varma gräddmjölken ner i äggkrämen och vispa slätt. Häll tillbaka i kastrullen. Värm krämen under omrörning tills den tjocknar. Använd gärna en termometer, krämen ska upp i 83-84°. Häll upp krämen i portionsformar och ställ in i kylen tills de satt sig, 3-4 timmar. Strö råsocker jämnt över krämerna och bränn av dem med en gasbrännare eller under grill i ugnen tills sockret smält och fått fin brun färg.

8 portioner

6 dl mjölk

6 msk majsstärkelse

4 dl vispgrädde

1½ dl strösocker

2 kanelstänger

2 apelsiner, finrivet skal

8 äggulor

6 msk rårörssocker till servering



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

 

Cranberry 43

Cranberry 43 är en god och smakrik cocktail. Smakprofilen och färgen gör att den passar utmärkt som t ex juldrink. 3 cl Likör 43 1 cl Fireball 4 cl Tranbärsjuice 1,5 cl Limejuice 0,5 cl Grenadin Sockra glaset genom att först blöta ner glaskanten och sedan doppa den i socker. Häll därefter alla ingredienser i en shaker tillsammans med is. Skaka drinken kall. Sila upp i ett cocktailglas.

Arbete 2022 - 2023 - 2024 - 2025 -

...