Crema catalana

Crema catalana är spanjorernas svar på crème brûlée. Men den behöver inte bakas i ugn utan crema catalana får stelna i kylskåp. Den här är klassiskt smaksatt med kanel och apelsin.

Vispa ut majsstärkelsen med 1 dl av mjölken. Häll resten av mjölken, grädden, hälften av socker, kanelstång och apelsinskal i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Ta från värmen. Vispa ihop äggulorna med resterande socker i en annan bunke. Blanda samman majsstärkelseblandningen med äggulorna. Sila den varma gräddmjölken ner i äggkrämen och vispa slätt. Häll tillbaka i kastrullen. Värm krämen under omrörning tills den tjocknar. Använd gärna en termometer, krämen ska upp i 83-84°. Häll upp krämen i portionsformar och ställ in i kylen tills de satt sig, 3-4 timmar. Strö råsocker jämnt över krämerna och bränn av dem med en gasbrännare eller under grill i ugnen tills sockret smält och fått fin brun färg.

8 portioner

6 dl mjölk

6 msk majsstärkelse

4 dl vispgrädde

1½ dl strösocker

2 kanelstänger

2 apelsiner, finrivet skal

8 äggulor

6 msk rårörssocker till servering



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning