Småländska kroppkakor görs på kokt potatis och fylls med fläsk, lök och kryddpeppar. Perfekta att laga när du har lite extra tid. Servera de varma och goda kroppkakorna med rårörda lingon och skirat smör. Du kan också fylla dem med isterband. Eller byt fläsket mot hackad svamp för ett vegetariskt alternativ.
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen med potatisstöt. Låt kallna. Tärna fläsket och finhacka löken. Stek fläsket i smör 4-5 minuter. Tillsätt lök och kryddpeppar. Fräs ytterligare 4-5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i 12 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i cirka 1 msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar. Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar, 10-12 minuter, eller cirka 5 minuter efter det att de flutit upp. Ta upp med hålslev. Stek dem i lite smör i två omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon.
10 portioner
2½ kg mjölig potatis
2½ ägg
7½ dl vetemjöl
1¼ tsk salt
Fyllning:
750 gr rimmat sidfläsk
2½ msk smör
2½ gul lök
25 kryddpepparkorn, mortlade
Till servering:
375 gr smör
5 dl rårörda lingon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar