Moussaka är en grekisk gratäng med auberginer och köttfärssås som varvas med härlig ostsås. En mustig maträtt som är lika god till lunchlådan som till middag. Det här enkla receptet gör du på ungefär en timme. Servera moussakan med en frisk grekisk sallad.
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka cirka 5 minuter. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka cirka 3 minuter. Rör ner 1½ dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna cirka 1 minut per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda moussakan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
10 portioner
1 500 gr aubergine
2½ tsk salt
Köttfärssås:
5 gula lökar
5 vitlöksklyftor
Smör
1 000 gr köttfärs
1 000 gr krossade tomater
5 msk tomatpuré
5 krm mald malen kanel
1¼ tsk salt
2½ krm svartpeppar
Ostsås:
5 msk vetemjöl
7½ dl mjölk
5 dl riven gratängost
2½ krm salt
2½ ägg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar