fredag 19 januari 2024

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, till och med livshotande. I Sverige är sjukdomen ovanlig eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn.

Mässling är vanligare i många andra länder. I Europa har antalet sjuka i mässling till och med ökat de senaste åren. Det är därför extra viktigt att vara vaccinerad, särskilt inför resor i sydöstra Europa och utanför EU.

De allra flesta barn i Sverige vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder. Det görs på BVC enligt vaccinationsprogrammet för barn.

Du får utslag på kroppen.

Mässling brukar först ge följande symtom:

Torrhosta

Irriterade och röda ögon som är känsliga för ljus

Hög feber

Efter några dagar får Du utslag. Utslagen brukar först märkas i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen. Utslagen kan se olika ut på olika hudtyper.

På ljus hud brukar utslagen först vara ljusröda men mörknar efter några dagar. På mörk hud brukar utslagen vara mörkare redan från början. De kan ibland vara svåra att se.

Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att Du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan Du är helt återställd. Det kan ta betydligt längre tid om Du får en komplikation.

Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du eller någon närstående har fått mässling. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 för att få hjälp att bedöma symtom eller för att få råd om var Du kan söka vård.

Om Du behöver söka vård är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra på mottagningen om Du har mässling. När Du ringer får Du instruktioner om hur Du ska göra.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet.

Komplikationer är vanliga när man har mässling. Det kan t ex vara öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation.

Mässling kan också leda till en allvarlig inflammation i hjärnan, men det är mer ovanligt. En hjärninflammation kan ge skador som inte försvinner.

Ungefär 1 av 1000 i Sverige som får mässling dör.

Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk hostar eller nyser. Då sprids små droppar som innehåller virus genom luften. Viruset kan spridas till flera rum eller till och med i en hel trappuppgång. 

Du kan bli smittad om Du inte har haft mässling och inte är vaccinerad. Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan Du blir sjuk. Som längst är Du smittsam i fem dagar efter att utslagen har kommit.

Du kan inte bli smittad igen om Du har haft mässling.

Mässling omfattas av smittskyddslagen. Det innebär att Du måste hjälpa till så att vårdpersonalen kan ta reda på hur Du har fått sjukdomen och om den kan ha överförts till fler. Syftet är att stoppa spridningen och att alla som behöver ska få behandling.

De som kan ha blivit smittade erbjuds undersökning och vaccin om det behövs.

Oftast misstänker läkaren att Du har mässling redan vid en kroppsundersökning. Du får lämna ett blodprov som säkert kan visa om du har mässling.

Det finns ingen behandling mot mässling, men febernedsättande läkemedel kan göra att det känns lite bättre.

Det brukar vara skönt att vila i ett svalt och mörkt rum. Oftast är det skönt att slippa starkt ljus eftersom ögonen kan vara irriterade och röda.

Du kan behöva vård på sjukhus om Du får en svår infektionen eller en allvarlig följdsjukdom.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral Du vill i hela landet.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och ta beslut är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte talar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning eller talsvårigheter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag