Sverige verkar inte prioritera Nato

Den ungerska regeringen skickar nya signaler om att ett godkännande av Sveriges Natoansökan kan dröja.

Återigen ställs krav på att statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström ska ta kontakt.

Sverige verkar inte prioritera Natomedlemskap och har inte gjort något för att öka förtroendet för landets lämplighet för medlemskap, säger en medarbetare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare har den ungerska regeringen sagt att landet inte tänker vara sist att ratificera Sveriges Natomedlemskap, men det verkar man inte längre vara säkra på.

Vi kommer förmodligen inte att lyckas vara det utan Sveriges hjälp. Varför skulle det vara viktigt för mig om det inte är viktigt för Sverige, säger Gergely Gulyás, enligt Reuters.

På senare tid har det hörts allt mer missnöje från ungerskt håll om hur svenska politiker uttalat sig om landet, till exempel om brister i rättsväsendet.

Gulyás föreslår att Tobias Billström (M) eller Ulf Kristersson (M) ska "ta kontakt och höra vilka bekymmer det ungerska parlamentet har" kring det svenska Natomedlemskapet.

Det är inte första gången som ungerska företrädare föreslår att svenska ministrar ska komma på besök för att reda ut problemen. Hittills har svaret varit att inga särskilda resor planeras, men att svenska och ungerska ministrar regelbundet träffas i olika EU-sammanhang.

Ungerska parlamentariker har också varit på besök i Sverige för att framföra sina synpunkter och träffa svenska politiker.

Ungern är tillsammans med Turkiet de enda Natoländerna som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan. Inte heller det turkiska parlamentet har beslutat om ett datum för när den svenska Natoansökan ska ratificeras.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning