Spruckna hälar. Fem tips som hjälper

Vintertid är det extra vanligt att få självsprickor på händer och fötter. Kylan och den torra luften gör att besvären blir värre. Men det finns mycket Du kan göra själv för att behandla och förebygga.

När huden blir riktigt torr och tjock kan det yttersta hudlagret spricka av sig själv, något som ofta kallas för självsprickor. Problemen är vanligast på hälarna, fotsulan och fingertopparna. Sprickorna kan göra ont och svida. När sprickor väl uppstått kan det vara svårt att helt bli av med dem, men Du kan göra mycket själv för att lindra besvären och se till att de inte förvärras.

Regelbundna fotbad. Självsprickor på hälarna hänger ofta samman med förhårdnader. Genom att ta fotbad med fotsalt regelbundet, gärna en eller några gånger i veckan, kan du luckra upp den hårda huden och sen gnugga bort den med en tvättsvamp eller handduk. Du kan också fila bort hård hud, men var försiktig så Du inte förvärrar besvären. Smörj in fötterna efter badet.

Använd duscholja. Duscholja är ett bra alternativ vid mycket torr hud. Det är viktigt att göra allt för att motverka torrhet och försöka få huden på fötterna mjuk och smidig.

Smörj in fötterna ofta. Att återfukta huden är mycket viktigt. Använd en fet och mjukgörande kräm som du tycker känns skön. Det är viktigt att Du hittar en kräm Du trivs med, så att Du använder den minst en gång om dagen. Du kan t ex smörja in hälarna ordentligt varje kväll innan Du lägger Dig.

Specialplåster kan lindra. Det finns särskilda plåster Du kan köpa som avlastar tryck mot sprickorna, lindrar smärta och underlättar läkningen.

Bra och sköna skor. Använd strumpor och undvik skor som har öppen häl. Hela skor minskar risken för felaktigt tryck på hälen och gör att det bildas fukt som gör huden mjuk.

Genom att behandla självsprickor och försöka bli av med problemen minskar Du risken för djupare sprickor, som kan bli infekterade

Om Du har diabetes och självsprickor bör Du inte behandla dem själv utan först söka vård för rådgivning. Om Du har sprickor som blir värre trots att Du försökt behandla dem själv bör Du också söka vård, likaså om Du har sprickor som blir infekterade. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning