Förra årets globala temperaturrekord kan bli kortvarigt. 2024 kan bli ännu varmare, varnar FNs meteorologiska organ (WMO).
2023 blev med stor marginal det varmaste året som hittills har uppmätts på jorden, bekräftar ännu en instans som håller kontroll på klimatförändringen.
Den globala genomsnittstemperaturen låg 1,45 grader över förindustriella nivåer (1850-1900), enligt WMO som konstaterar att det är symboliskt nära Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Men då avses en långvarig uppvärmning där gränsen överskrids under minst två årtionden.
Varje decennium sedan 1980-talet har varit varmare än det föregående och de senaste nio åren har varit de varmaste som hittills har uppmätts.
Den största boven är klimatförändringen som främst drivs av människans utsläpp från förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas. Men förra året gav även det naturligt förekommande väderfenomenet El Niño, som utvecklades i mitten av 2023, den globala genomsnittstemperaturen en extra skjuts.
Med tanke på att El Niño vanligtvis har störst påverkan på den globala temperaturen efter att ha nått sin topp, så kan 2024 bli ännu varmare, skriver den nya WMO-chefen Celeste Saulo i en kommentar.
Vi måste minska utsläppen av växthusgaser drastiskt och öka omställningen till förnybara energikällor.
Det var också ovanligt varmt på många håll i världshavens ytvatten under stora delar av året, med flera allvarliga marina värmeböljor som följd. Dessutom var havsisens utbredning i Antarktis rekordlåg under flera perioder 2023.
I klimatförändringens spår väntas fler och mer intensiva extremer. 2023 kämpade många mot hetta som ledde till såväl hälsoproblem som förödande skogsbränder men också mot skyfall, översvämningar och kraftigare stormar. De mänskliga och ekonomiska kostnaderna är enorma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar