onsdag 17 januari 2024

Mollusker

Mollusker är små knottror på huden som orsakas av ett virus. Knottrorna försvinner av sig själva och ger oftast inga besvär. Mollusker är vanligast hos barn.

Vuxna kan också få mollusker, men det är inte lika vanligt.

Hos barn finns mollusker på olika ställen på kroppen.

Mollusker är två till fem millimeter stora knottror. De är upphöjda och har en liten grop i mitten.

Molluskerna har olika färg beroende på den egna hudfärgen. På ljus hud har de oftast samma färg som huden eller är lite rosa. På mörk hud är de ofta ljusare än den egna huden.

Det är vanligast att barn får mollusker på magen, armarna, i ansiktet eller nacken. Barn kan få allt ifrån några få mollusker till väldigt många.

Mollusker ger oftast inga besvär och försvinner av sig själv. Det brukar ta tid för en mollusk att försvinna, från några månader upp till något år. Ibland kan det fortsätta att komma nya mollusker. Därför kan det ta flera år innan alla har försvunnit.

Att försöka ta bort molluskerna själv gör ont och det kan bli ärr. Mollusker som får läka av sig själv ger sällan ärr. Innan molluskerna försvinner är det vanligt att de först blir röda, svullna och såriga.

Det finns en produkt att köpa på apotek som kan snabba på läkningen något. Det är en lösning som används direkt på molluskerna två gånger om dagen. Produkten kan användas från två års ålder. Fråga om råd på ett apotek.

Det kan bli sår om Du pillar eller river på molluskerna. Då finns det en risk att såren blir infekterade. Du kan minska risken för en infektion i såren genom att klippa naglarna korta och hålla dem rena.

Ibland kan det uppstå ett eksem på huden där det finns mollusker. Molluskerna sprider sig lättare i hud med eksem, och därför är det bra att behandla eksemet. Det gäller oavsett om du har ett eksem från början eller om Du har fått eksem till följd av molluskerna.

Lindriga eksem kan behandlas med kräm eller salva med hydrokortison. De kan köpas receptfritt på apotek. Fråga en läkare om råd om eksemet är besvärligt eller utbrett. Detsamma gäller om Du vill använda hydrokortison på ett barn som är yngre än två år.

De allra flesta som får mollusker behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom och råd om vad Du kan göra själv.

Mollusker smittar framförallt vid kontakt hud mot hud. De kan också smitta via saker, t ex handdukar.

Har Du haft mollusker en gång är risken för att Du ska få mollusker igen mycket liten.

Du behöver inte göra något speciellt för att undvika smitta eftersom mollusker inte är farliga. Barn som har mollusker kan gå i förskola, familjedaghem eller skola som vanligt. Barnet kan vara med på aktiviteter som idrott och bad.

När vuxna får mollusker brukar viruset överföras sexuellt. Molluskerna brukar komma på nedre delen av magen, ljumskarna, runt könsorganet eller på den övre delen av låren. Mollusker räknas inte som en könssjukdom, vilket gör att Du inte behöver rapportera smitta till sjukvården.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag