Äppelmuffins

Stora maffiga äppelmuffins som ingen kan motstå. I muffinsen gömmer sig syrliga äppelbitar med kanel. Muffinsen är dessutom toppade med en underbar frosting på brynt smör. De rostade mandlarna blir pricken över i.

Värm ugnen till 200°. Sätt ut åtta pappersformar för muffins på en plåt eller smörj en muffinsplåt. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken. Tärna äpplet och blanda tärningarna med socker och kanel. Vänd ner i smeten med en slickepott. Klicka ut smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Kontrollera med en sticka att de är klara. Låt svalna helt på ett galler.

Brynt smörfrosting:

Bryn smöret i en kastrull under vispning tills det är brynt och doftar nötigt. Häll över i en värmetålig bunke. Låt smöret bli fast igen men inte kylskåpskallt. Vispa brynt smör, färskost, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en krämig frosting. Ser frostingen ut att ha skurit sig är det bara att fortsätta vispa tills den är slät. Spritsa eller bred på muffinsen.

Topping:

Rosta den hackade mandeln och låt svalna. Strö över frostingen på muffinsen. Klart.

Receptet gäller för 8 stycken

150 gr rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl mjölk

1 stort äpple eller två små

2 msk strösocker

½ msk malen kanel

Brynt smörfrosting:

60 gr smör

150 gr färskost, naturell rumstemperad

1½ dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Topping:

½ dl grovhackad sötmandel



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning