Probiotika är levande mikroorganismer, oftast bakterier men också vissa typer av jäst, som när de intas i tillräckliga mängder ger hälsofördelar för värden. Att välja ”rätt” probiotika är inte alltid helt rätt. Probiotikas effektivitet är högst individuell och kan därmed variera från person till person.
Vår tarmflora är unik, så vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.
Genetik, kost, livsstil, tidigare antibiotikaanvändning och andra faktorer spelar in i hur en individ reagerar på ett specifikt probiotiskt tillskott.
De mest studerade probiotiska bakterierna tillhör stammarna Lactobacillus och Bifidobacterium, men det finns många andra typer av bakterier som också har probiotiska egenskaper.
Här nedan några exempel på typer av probiotika som har visat positiva effekter i vetenskapliga studier. Det ska tilläggas att en stam kan ha många olika bevisade effekter, så om du är nyfiken på en specifik stam och dess effektbredd kan du googla stammen som på tex PubMed där många studier finns att ta del av.
Lactobacillus rhamnosus GG. Denna stam har visat sig minska durationen av akut diarré hos barn och hjälper också till att förhindra eller minska riskerna med antibiotikarelaterad diarré.
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12. Används ofta i fermenterade mjölkprodukter och har visat sig förbättra tarmfunktionen och förebygga förstoppning.
Lactobacillus casei Shirota. Används i den fermenterade mjölkdrycken Yakult som var en av de första produkterna med Lactobacillus casei Shirota som har visat sig ha effekt på immunfunktion och tarmhälsa.
Saccharomyces boulardi. Detta är en probiotisk jäst som har visat sig vara effektiv mot diarré, särskilt de typer som orsakas av Clostridium difficile, en bakterie som kan föröka sig i tarmen efter antibiotikabehandling.
Lactobacillus acidophilus NCFM. Har visat sig vara bland annat vara effektiv för att lindra symptomen på laktosintolerans genom att förbättra laktosnedbrytningen i tarmen.
Effekterna av probiotika är stamspecifika, vilket innebär att den hälsofördel som en särskild probiotisk stam ger inte nödvändigtvis gäller för andra stammar, även om de tillhör samma art.
Dessutom är resultaten från vetenskapliga studier blandade beroende på studiens kvalitet, de använda doserna, samt andra variabler.
Det är viktigt att komma ihåg att även om vissa probiotika har visat positiva effekter i kliniska prövningar, innebär detta inte att alla probiotiska tillskott är lika effektiva. Innan man överväger att ta probiotika för ett särskilt hälsotillstånd är det alltid bäst att rådfråga en läkare eller en annan vårdgivare om detta.
När man överväger att ta probiotika finns det flera faktorer att tänka på. Valet av probiotika kan vara beroende av individens specifika behov och hälsotillstånd, men även av produktens kvalitet och innehåll.
Så innan Du köper en produkt med probiotika överväg gärna följande:
Hälsomål. Olika probiotiska stammar har visat sig ha olika hälsofördelar. Om man t ex lider av diarré relaterat till antibiotikaanvändning kan vissa stammar vara mer lämpliga än andra. Om Du har ett specifikt hälsomål bör Du välja en produkt som innehåller stammar som har visat sig vara effektiva för det specifika tillståndet.
Stamspecifikitet. Som vi nämnde ovan finns det många olika stammar att och effekterna av probiotika är ofta stamspecifika, vilket betyder att de hälsofördelar en viss stam ger kan skilja sig från andra stammar, även om de tillhör samma art.
Mängd levande organismer. Kontrollera efter antalet kolonibildande enheter (CFU) på etiketten. En högre CFU-tal innebär en högre koncentration av probiotika. Vissa tillstånd kan kräva högre doser, medan andra kan nöja sig med lägre.
Produktkvalitet. Inte alla probiotika är av samma kvalitet. Det är viktigt att välja en produkt från en ansedd tillverkare som kan garantera potensen och överlevnaden av de probiotiska stammarna i produkten fram till utgångsdatumet.
Överlevnadsförmåga. Magens sura miljö kan döda många probiotiska stammar. Vissa probiotiska tillskott är därför belagda med ett sköljande hölje i form av en kapsel för att överleva magsyran och frisätta bakterierna i tarmen.
Tillsatsämnen. En del probiotiska tillskott kan innehålla tillsatser, fyllnadsmedel eller allergener. Läs etiketten noggrant, särskilt om du har kända känsligheter eller allergier.
Lagring. Vissa probiotika kräver förvaring i kylskåp för att bibehålla sin potens, medan andra är stabila i rumstemperatur.
Kost. Probiotika kan påverkas av vad Du äter. Fiberrika livsmedel kan agera som prebiotika, vilket ger näring åt de goda bakterierna och hjälper dem att trivas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar