Här är maten som kan skapa beroende

Vi i Sverige äter mest av en viss sorts mat av alla EU-länder. Nu visar en ny studie att den kan vara beroendeframkallande.

Det är ultraprocessad mat som det handlar om och färdigmat som t ex fryst pizza, sojaburgare, nuggets och falukorv. Maten har bearbetats “mycket” och görs industriellt och kan innehålla tillsatt fett, socker och salt.

En ny sammanställning av studier visar att 14% vuxna och tolv procent barn kan vara beroende, uppger Nyhetsmorgon.

Du kan inte stå emot maten, en riktig, riktig ”craving”. Vi är vana vid begreppet sockerberoende, men det finns inga diagnoser på matberoende överhuvudtaget. Med det sagt är alla forskare rörande överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, säger hon i programmet.

Det som kopplas till beroendet är kombinationen av socker, fett och salt.

Det är lite fiber och väldigt energitätt, så vi får väldigt mycket kalorier per tugga. Vi vet att det inte är så vi ska äta, säger Kristina Andersson och fortsätter, det är dels genetiskt, men det är också viktigt att tänka på att upprepning leder till begär.

Exempel på ultraprocessad mat:

Färdigmat som liknar det man skulle kunna laga själv, exempelvis soppa, fylld pasta, smörgås eller wrap, fryst pizza eller dumplings

Fullkornsbröd som har tillverkats industriellt och innehåller extra gluten

Grönsaksburgare som innehåller sojaprotein

Granola som innehåller fibrer som ger sötma

Smaksatt färskost med ett stabiliseringsmedel

Fettreducerad majonnäs med en emulgeringsmedel för att göra den len.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning