Ärtsoppa

Klassisk ärtsoppa är billig och god husmanskost. Den tar en stund att tillaga, men mycket av arbetet sköter sig självt. Denna ärtsoppa har god smak av fläsklägg, kryddnejlika, timjan och mejram. Precis de smaker en ärtsoppa ska ha. Gör gärna en stor sats när Du ändå håller på, den går nämligen bra att frysa in. Den självklara efterrätten är såklart pannkakor med vispad grädde och sylt.

Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt cirka 12 timmar. Häll av ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Koka upp ärtorna i 2.5 liter nytt vatten i en stor gryta. Skumma av och plocka bort ärtskal som flyter upp. Skala löken. Tryck in nejlikorna i löken. Skär bort skinnet och bena ur fläskläggen. Skär köttet i grova bitar. Lägg ner lök, fläsk (både kött och ben), timjan, mejram och lagerblad i ärtkoket. Koka under lock på svag värme cirka 3 timmar, tills ärterna är klara och fläsket har en innertemperatur på 80-85˚. Plocka upp köttet ur soppan och skär i tärningar. Plocka upp benet och släng det. Ta bort kryddnejlikorna ur löken. Grovhacka löken. Plocka upp lagerbladen. Lägg tillbaka fläsktärningarna och löken i ärtsoppan. Koka upp och smaka av med salt. Späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock. Servera ärtsoppa med senap och toppa med färsk timjan. Klart.

8 portioner

666⅔ gr torkade gula ärter

3⅓ liter vatten

1⅓ gul lök

2⅔ hel kryddnejlika

Cirka 1⅓ kg rimmat fläsklägg med ben

⅔ msk torkad timjan

⅔ msk torkad mejram

2⅔ lagerblad

Salt

Till servering:

Skånsk senap

Färsk timjan



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning