Så vill varannan svensk förbättra sin hälsa

Det finns ett område som många känner att de vill bli bättre på för att må bra. Det visar en ny undersökning.

Nästan hälften av svenskarna, 49%, önskar att de åt mer hälsosamt än vad de gör i dag. Det framgår av en ny Sifoundersökning.

Vad vi äter har stor betydelse för hälsan. Ohälsosam mat är nämligen det som efter tobak orsakar flest sjukdomar i Sverige.

Enligt kostrådgivaren Ulrika Davidsson finns det möjlighet att ända sina vanor till det bättre med relativt små medel.

En bra start är att dra ner på socker och andra snabba kolhydrater, laga sin egen mat med naturliga råvaror och hålla sig till tre mål om dagen, säger hon i ett pressmeddelande.

Mer än halva Sveriges vuxna befolkning har övervikt eller fetma, det vill säga ett BMI från 25 och uppåt. För mycket kroppsfett ökar risken att bli sjuk i livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer. Även hos normalviktiga personer kan en kost som inte täcker kroppens behov av energi och näringsämnen bidra till ett nedsatt immunförsvar, orkeslöshet och psykisk ohälsa.

Även om många svenskar vill äta mer hälsosamt så kan det vara svårt att förändra sina matvanor. Onyttig mat finns tillgänglig och marknadsförs nästan överallt. Därför behövs konkreta politiska åtgärder som underlättar för människor att göra hälsosamma val, till exempel bör riksdagen införa producentavgift på sockersötade drycker, anser Ulrika Davidsson.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning