Fortsätt till huvudinnehåll

Egenvård viktigt vid atopisk dermatit

Läkemedelsverket har i år kommit med nya behandlingsrekommendationer för atopisk dermatit. I dessa lyfts nya läkemedelsbehandlingar, relevansen av god förmåga till egenvård och hur viktigt det är att alla får en bra basbehandling.

Den 26 juni 2023 publicerades Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för atopisk dermatit. Det centrala i de nya rekommendationerna är nya systemiska läkemedelsbehandlingar för de svårast sjuka, vikten av en god förmåga till egenvård och betydelsen av att alla får en god basbehandling.

En tiondel av Sveriges befolkning har atopisk dermatit. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som ger torr hud och kliande eksem. Atopisk dermatit hänger ofta ihop med allergier och astma och besvären brukar börja redan i barndomen. Det är vanligt att atopisk dermatit påverkar livskvaliteten negativt, med mycket klåda, dålig sömn och minskande av aktivitet där man behöver visa hud. Svårighetsgraden varierar stort mellan olika individer. Många behandlas i primärvården och otillräcklig behandling är en vanlig orsak till att eksemen försämras.

Genom den uppdaterade behandlingsrekommendationen hoppas vi kunna stödja hälso- och sjukvården så att alla patienter ska få en så bra behandling som möjligt. Något vi betonar är vikten av patientens egen kunskap om atopisk dermatit och hur den behandlas, säger Elin Kimland, utredare vid Läkemedelsverket och projektledare för behandlingsrekommendationen på deras hemsida.

Alla patienter med atopisk dermatit bör ha basbehandling med mjukgörande och lokalt inflammationsdämpande läkemedel på recept

Basbehandlingen bör för patienten innefatta kunskap om sjukdom och egenvård, t ex genom patientutbildning

Vid aktivt eksem rekommenderas lokal inflammationsdämpande behandling med tillräcklig styrka och mängd under tillräckligt lång tid för att dämpa inflammationen

Om basbehandling inte räcker till bör en hud- eller barnläkare med erfarenhet av svår atopisk dermatit involveras för ställningstagande till kompletterande behandling såsom systemiska läkemedel eller medicinsk ljusbehandling

Betydelsen av patientens egenvårdsförmåga lyfts fram i rekommendationerna. Det här innebär att den drabbade individens kunskap om sin sjukdom och lokalbehandlingen, samt att hen själv förmår att anpassa den utifrån bättre och sämre episoder, är viktigt för god effekt av ordinerade insatser. Ett tips som framhålls är att patienten kan få en individuell skriftlig behandlingsplan. Det är relativt vanligt att behandlingen inte tas som den ska, vilket är en vanlig orsak till att eksemen inte hålls i schack. En behandlingsplan, som vid behov uppdaterad och gås igenom kan minska risken för att följsamheten till behandlingen sviktar. T ex bör en person med atopisk dermatit alltid tänka på att smörja in sig med mjukgörande och att inte duscha för ofta eller använda irriterande hudprodukter, även om huden för tillfället mår bra.

Grunden i behandlingen av alla patienter med atopisk dermatit är mjukgörare och lokala inflammationsdämpande läkemedel på recept. Om detta inte fungerar bör en specialist med kunskap inom området konsulteras för att ta ställning till en kompletterande behandling, säger Elin Kimland på Läkemedelsverkets hemsida.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp