Här är misstaget många gör i sommar

Sommaren är starkt förknippad med vissa saker. Men det finns något som vi gjorde bäst att låta bli.

Att vistas i solen för att bli brun är något som vi borde förhålla oss till på ett annat sätt.

Hudcancerfallen i Sverige har under de senaste åren ökat markant. Den allvarligaste hudcancerformen, melanom, med cirka 40% de senaste tio åren.

Övrig hudcancer, däribland skivepitelcancer och basalcellscancer, har ökat med 60% under samma tid. Hudcancer är en av våra vanligaste cancerformer, och vi är snart i nivå med Australien och Nya Zeeland.

Man solar inte alls. Ordet ”sola” borde utrotas. Många solar för att de vill bli bruna, men det finns jättemånga bra brunutansolprodukter. Det viktigaste av allt är, sola inte.

Det är jättebra att vara ute på sommaren, massa hälsovinster. Man rör på sig, träffar folk utomhus och får frisk luft, men man ska inte sola för att bli brun. Man måste ändra idealet där. Det är inte hälsosamt att se solbränd ut.

Personer med ljus hudtyp, rödhåriga och fräkniga är högriskpersoner för att drabbas av hudcancer. Men även ärftlighet spelar roll och om man har dämpat immunförsvar, t ex till följd av en organtransplantation.

Hur mycket UV-strålning en person tål är individuellt.

Man kan likna det vid en bägare. Och när den bägaren är full med hur mycket UV-strålning man tål, då får man sina solskador och hudcancer. Den bägaren är olika stor beroende på hudtyp, hur mycket man exponerats för solens skadliga UV-strålar och ärftlig benägenhet.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning