Kvinnor är känsligare för rökning än män, och effekterna kan inträffa snabbt. En ny studie vid Uppsala universitet har visat att en enda dos nikotin kan minska nivåerna av ett enzym som reglerar östrogenproduktionen i hjärnan.
Det är välkänt att kvinnor och män reagerar olika på rökning, där kvinnor är mer sårbara för ärftlighet och upplever fler återfall. Dessutom verkar kvinnor ha svårigheter med nikotinersättning och löper större risk att utveckla allvarliga sjukdomar såsom hjärtinfarkt och lungcancer. För att ta fram mer effektiva behandlingar mot rökning behöver forskare undersöka och förstå könsskillnaderna närmare.
I denna studie undersöktes tio friska kvinnor för att undersöka nikotinets påverkan på östrogenproduktionen. Kvinnorna fick en dos nikotin genom näsan och injicerades samtidigt med ett radioaktivt spårämne som märker en molekyl som binder till enzymet aromatas, som är ansvarigt för östrogensyntesen. Med hjälp av magnetresonanstomografi (MR) och positronemissionstomografi (PET) kunde forskarna visualisera mängden och fördelningen av aromatas i hjärnan.
Nikotinet visade sig måttligt minska tillgången på aromatas i hjärnan hos de undersökta kvinnorna, särskilt i thalamus där den högsta koncentrationen av aromatas finns. Dessa resultat är betydelsefulla då det är första gången som denna hämmande effekt på aromatas har observerats hos människor. Dessa resultat får oss att tro att nikotinets effekt på östrogenproduktionen kan ha en betydande inverkan på hjärnan, men kanske också på andra funktioner så som reproduktionssystemet. Det betonas dock att mer forskning behövs för att förstå dessa mekanismer bättre, särskilt eftersom studien utfördes på ett relativt litet antal kvinnor.
Det är allmänt känt att kvinnor och män reagerar olika på nikotin, men den biologiska grunden för dessa skillnader är inte fullständigt klarlagd. För att utveckla mer individanpassade behandlingar mot nikotinberoende och förstå varför kvinnor löper större risk för rökrelaterade sjukdomar är det avgörande att forska vidare kring könsskillnader och nikotinets effekter. Resultaten från denna studie ger en första inblick i hur nikotin påverkar östrogenproduktionen hos kvinnor, vilket kan bidra till framtida insikter och mer effektiva behandlingsmetoder för rökavvänjning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar