Herpes i underlivet orsakas av ett virus och är mycket vanligt. Viruset överförs främst vid sex. De flesta som har herpes i underlivet får så lindriga symtom att de inte vet om att de har herpes. Du kan inte bli av med viruset men det finns läkemedel som kan lindra om Du har besvär.
Herpes i underlivet kan överföras till andra delar av kroppen, t ex till svalget eller runt munnen.
Det är vanligt att herpes i underlivet ger ett eller flera av följande besvär:
Det känns ömt vid beröring
Det är svullet och kliar
Det svider och gör ont på ett molande sätt
Du har blåsor och sår
Huden är rödaktig
Det gör ont när Du kissar
Ett område kan kännas varmt ibland och kallt ibland
Nerverna i underlivet, ljumskarna och övre delen av låren sitter ihop.
Därför kan Du få herpessymtom även på följande ställen:
Vid ändtarmsöppningen
På skinkorna och låren
I urinröret
I och omkring slidan
På penisen eller pungen
Symtomen visar sig oftast mellan tre och sju dygn efter att viruset har överförts. De flesta som får herpes i underlivet har inga eller så lindriga symtom att de inte märker av infektionen.
Det börjar ofta med att Du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganet. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas varmt ibland och kallt ibland. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår. Första gången Du får en herpesinfektion i underlivet kan Du också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Det kan ibland ta upp till cirka tre veckor innan blåsorna, såren och smärtan försvinner.
Viruset stannar kvar i kroppen resten av livet, även efter att besvären har försvunnit.
En del som har fått symtom som blåsor och sår vid det första tillfället får senare besvär på nytt, men inte alla.
När Du får herpes på nytt är ofta symtomen lindrigare. De försvinner också snabbare än vid första tillfället. Oftast inom fem till tio dygn.
Nya perioder med symtom kan komma i samband med exempelvis stress, trötthet, mens, andra infektioner eller om Du har nedsatt immunförsvar. Det första året efter att Du har fått herpes är det vanligt att Du får flera nya utbrott. Antalet utbrott brukar sedan minska med tiden. Mellan utbrotten har Du oftast inte några besvär.
Kontakta en vårdcentral, en gynekologmottagning eller en hud- och könsmottagning, så kallad venereologmottagning om Du har ett eller flera av följande besvär:
Du misstänker att Du har fått herpes i underlivet för första gången
Du har täta och svåra besvär av herpes
Du får variga sår och blåsor i underlivet
Du kan söka vård på en vårdcentral, en gynekologmottagning eller en hud- och könsmottagning, så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika platser i landet.
Här är några exempel:
Hud- och könsmottagning
Sesam
Mottagningen för sex- och samlevnad
STD eller STI
Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.
Kontakta en barnmorskemottagning om Du är gravid och får smärtsamma utslag eller blåsor i underlivet som Du tror kan bero på herpes.
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du har herpes och samtidigt känner dig mycket sjuk. Du kan t ex vara stel i nacken eller ha kraftig huvudvärk. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.
Herpes i underlivet överförs främst genom sex. Det är mycket svårt att undvika att viruset överförs mellan personer som har sex om hud och slemhinna har kontakt. Viruset sprids lättast när Du har blåsor och sår. Men de allra flesta får herpes av någon som inte har några symtom alls.
Herpes i underlivet kan sprida sig till ögat. Därför är det viktigt att tvätta händerna efter att Du har varit på toaletten, duschat eller berört områden där Du har herpesutslag. Du bör undvika att peta Dig i ögonen medan Du har utslag.
Herpesviruset är känsligt för luft och överlever inte utanför kroppen. Därför överförs det bara vid hudkontakt och slemhinnekontakt och inte via saker som toalettsitsar, badkar eller handdukar.
Herpes i underlivet kallas också genital herpes och orsakas av ett vanligt virus som sprids lätt. Det är vanligt att vuxna någon gång har fått viruset.
Det finns två typer av herpesviruset, typ 1 och typ 2.
Typ 1 är vanligast och orsakar oftast munsår, herpes runt munnen. Typ 2 brukar ge besvär i underlivet. De två typerna kan också sprida sig till andra delar av kroppen. Det har blivit mycket vanligt att herpes typ 1 även orsakar herpes i underlivet. Det kan överföras vid exempelvis munsex.
Det är inte lika vanligt att typ 2 sprider sig till munnen, men det kan hända. Då kan Du få herpes i svalget. Det ger symtom som liknar halsfluss och kan vara mycket smärtsamt.
Herpes är ofta spritt i underlivet. Då finns det vilande under huden och när det aktiveras kommer det upp till hudytan i ett större område på huden och ger blåsor och sår på några ställen. Det kan t ex synas blåsor vid ollonet men viruset finns även vid penisroten. Därför ger kondom eller slicklapp inget säkert skydd vid sexuell kontakt med någon som har herpes.
Du minskar risken att få herpes i underlivet om Du undviker att ha sex med någon som har en pågående infektion.
Att ta virushämmande läkemedel före sex med en person som har herpes i underlivet ger inte något säkert skydd mot att få herpes.
Du kan ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol om Du har ont. Du kan också smörja in huden som ömmar med en bedövande receptfri salva som heter Xylocain. Läkemedlen kan Du köpa receptfritt på apotek.
Du kan också minska obehaget genom att ha löst sittande kläder. Det är också bra att tvätta underlivet med vatten varje dag. Du kan också använda mild tvål för att undvika att det kommer in bakterier i såren.
En läkare brukar kunna avgöra om Du har herpes genom att titta på utslagen. I vissa fall kan han/hon ta ett prov från blåsorna. Provet tas med en bomullspinne från sårvätskan. Det kan ömma lite, men brukar inte göra ont.
Herpes i underlivet går över av sig själv och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Du kan få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare om Du har mycket besvär. Det tas i tablettform. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och kortar ner tiden som Du har besvär. De hjälper mot båda herpestyperna. Tabletterna har bäst effekt om Du börjar ta dem så snart Du börjar märka symtom.
Du som har mycket kraftiga besvär av herpes i underlivet kan behöva ta virushämmande läkemedel varje dag under en längre tid, för att förebygga nya perioder med symtom.
Blåsorna och såren läker oftast fint, men bakterier kan komma in i dem så att de blir infekterade.
I ovanliga fall kan herpes i underlivet orsaka hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.
Herpes i underlivet påverkar inte Din möjlighet att få till en graviditet.
Du kan få virushämmande läkemedel om Du får herpes för första gången när Du är gravid, eller om Du har symtom under slutet av graviditeten.
Om Du får herpes i underlivet för första gången när Du är gravid finns en liten risk att viruset förs över till barnet i magen, men det är mycket ovanligt.
Antikroppar förs över till barnet i magen om Du har haft herpes tidigare och får nya symtom på herpes under graviditeten. Det finns ändå en risk att viruset kan överföras till barnet vid förlossningen. Men risken är mycket lägre än om Du får herpes för första gången när Du är gravid.
Det finns en liten risk att viruset överförs till det nyfödda barnet om Du har en pågående herpesinfektion vid förlossningen. Barnet kan då få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion. För att undvika att viruset ska överföras till barnet kan både Du som gravid och barnet få antivirala läkemedel. I vissa fall får barnet förlösas med kejsarsnitt. Säg till på förlossningen om Du har en pågående herpesinfektion när förlossningen sätter igång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar