På ljus hud är borreliautslaget oftast rött, runt eller ovalt och sprider sig gradvis utåt. Det kan vara platt eller lätt upphöjt och har en klar, ofta ljusare mitt. Storleken kan variera från några centimeter upp till 30 centimeter i diameter. Utslaget kan klia eller vara smärtfritt.
På mörk och melaninrik hud kan borreliautslaget vara svårare att upptäcka eftersom det kan vara mer subtilt. Det kan visa sig som mörkare fläckar eller som en förtjockning av huden. Ibland kan utslaget ha en annan färgton än omgivande hud. Det är viktigt att vara extra uppmärksam på eventuella förändringar i huden, oavsett hudfärg, särskilt efter ett misstänkt fästingbett.
Uppskattningsvis utvecklar omkring 70-80% av personer med borrelia en hudmanifestation i form av erythema migrans (ofta en oval röd fläck som ibland växer i storlek). Det är alltså möjligt att ha en borreliainfektion utan att utveckla ett synligt utslag. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på andra symtom som kan vara indicier på borrelia, särskilt om man varit utsatt för fästingbett.
Utöver hudutslaget kan borreliainfektion ge upphov till olika andra symtom. Tidiga allmänna symtom kan inkludera feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk, trötthet och svullna lymfkörtlar. Om infektionen inte behandlas kan den sprida sig till andra delar av kroppen och orsaka mer allvarliga symtom, såsom neurologiska komplikationer, t ex ansiktsförlamning eller meningit (hjärnhinneinflammation). Infektionen kan också ge upphov till ledinflammation.
Om ett borreliautslag missas och infektionen inte behandlas kan den sprida sig och ge upphov till mer allvarliga konsekvenser. Det kan leda till utveckling av långvariga symtom såsom kronisk borrelios. Neurologiska (nervsystem), reumatologiska (muskler och leder) och kardiovaskulära (hjärta och kärlsystem) komplikationer kan förekomma och orsaka allvarligare hälsoproblem. Därför är det viktigt att söka medicinsk vård om man misstänker en borreliainfektion, även om ett utslag inte är närvarande.
Om Du har symtom som skulle kunna vara borrelia bör Du söka vård. Doktor.se har vårdcentraler över hela landet som Du kan vända Dig till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar