Reslusten finns

Nu börjar svenska charterresenärer återvända till Medelhavet. 

Sedan UD släppte avrådan från resor utomlands har intresset för charterresor långsamt börjat ta fart igen. Men den stora uppgången väntas inte förrän sommaren 2021.

Där ser vi en boom, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Vings första charterflyg för sommaren 2020 avgick lördagen 25 juli och högsäsongen som brukar dra igång i april förväntas nu komma senare. En betydande andel av dem som fått sina resor avbokade tidigare under sommaren har bokat om dessa till en höstresa istället, uppger charterbolaget.

Anna Hagberg, informatör på Ving, berättar att avgångarna under resten av sommaren är kraftigt reducerade jämfört med tidigare år. För de flighter som avgår den kommande veckan är nio av tio platser bokade i snitt. Intresset för nästa sommar är redan nu ovanligt stort.

Vi märker att reslusten finns. Folk börjar boka för sommaren 2021 redan nu, där ser vi en boom, säger Anna Hagberg.

Tui erbjuder just nu ungefär 10% av avgångarna jämfört med en vanlig sommar. De flighter som avgår i helgen är fullbokade, berättar Linda Netterström, presstalesperson på Tui.

Bokningarna har ökat och vi ser en stor efterfrågan nu, säger hon.

Tui har märkt av att många resenärer nu bokar sina resor med väldigt kort varsel. En anledning till de sena bokningarna kan vara att resenärerna vill vara säkra på att flyget verkligen kommer iväg.

Vi märker att reslusten finns. Folk börjar boka för sommaren 2021 redan nu, där ser vi en boom

Apollo ligger på ungefär 50% av sitt vanliga utbud just nu. Erika Butterworth, Sverigechef på Apollo, anser att efterfrågan har sjunkit i ungefär samma takt som utbudet har minskat, vilket gör att de flygen som går är fulla.

Vi ser ett stort intresse för de närmsta veckorna, men införsäljningsperioden är väldigt kort just nu, många bokar en eller två veckor innan avresa, konstaterar Erika Butterworth.

Apollo förutspår också en förskjuten säsong med fler resor i höst, det är en trend som började redan för några år sedan.

Vi har sett tidigare år att allt fler vill åka på solsemester i september. Nu har bokningarna inför årets höstveckor börjat komma igång. Många bokar även resor inför nästa sommar redan nu, säger Erika Butterworth.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning