Sittande presidenten Andrzej Duda röstade tillsammans med sin fru Agata Kornhauser-Duda.
En sak är säker, Polens nästa president blir en 48-årig man med doktorsexamen. I dag bestämmer polackerna om han ska heta Andrzej Duda eller Rafal Trzaskowski.
Valet är också ett riktningsval: fortsatt nationalkonservatism med fokus på kärnfamiljen, eller närmande till EU och återupprättande av rättsstaten.
Väljare med munskydd köar till en vallokal i Lomianki nära Warszawa, på vederbörligt avstånd, på grund av coronapandemin.
Presidentvalet i Polen står mellan sittande presidenten Andrzej Duda och utmanaren Rafal Trzaskowski.
Väljare lägger sin röst i Lomianki nära Warszawa.
Många bedömare ser söndagens andra presidentvalsomgång som det viktigaste valet sedan det banbrytande parlamentsvalet 1989, som ofta betraktas som en startpunkt för kommunismens fall.
De höga insatserna motsvaras av ett högt tonläge. Den liberala dagstidningen Gazeta Wyborcza talar om ett val mellan "hopp och katastrof", som kommer att få efterverkningar i generationer framöver. "Slaget om Polen", basunerar tabloiden Super Express sin sida ut i en rubrik.
En viktig konfliktlinje handlar om utrikespolitiken, som tillhör presidentens ansvarsområden. Duda, som står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), orienterar sig mot Washington och Nato, medan Europavännen Trzaskowski från liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO) vill förbättra Polens stukade relation till EU och väcka liv i den så kallade Weimartriangeln, en informell samtalspakt med Tyskland och Frankrike.
Dudas samarbete med Trump innebär att vi kan lita på stöd från USA när det gäller försvaret, säger den 59-årige byggarbetaren Wojciech, som just lagt sin röst i en vallokal i Warszawa, till nyhetsbyrån AFP.
Vid lunchtid låg valdeltagandet på strax under 25%, det vill säga något högre än vid samma tid under första valomgången och mer än 7% högre än i presidentvalet 2015.
Pensionären Danuta Lutecka har lagt sin röst på Trzaskowski.
Det är viktigt med ett lugnt och fint samarbete med våra europeiska partner, säger hon till AFP, och tillägger att hon vill se mindre hat och splittring polacker emellan.
Polen är en parlamentarisk demokrati och presidenten har främst en ceremoniell roll, dock med några viktiga undantag.
Utöver utrikespolitiken kan hen bland annat lägga in sitt veto mot lagar, vilket, om utmanaren Trzaskowski vinner, kraftigt skulle beskära manöverutrymmet för PIS-regeringen, som i Duda haft en lojal president.
Politiskt står Duda för en fortsatt nationalkonservativ kurs. Under hans första mandatperiod har PIS infört ett generöst barnbidrag som varit populärt hos anhängarna, samt sänkt pensionsåldern, som höjdes av den tidigare premiärministern Donald Tusk.
Samtidigt har regeringen drivit igenom en rad omstridda förändringar av domstolsväsendet, som beskrivits som en nedmontering av rättsstaten och har fått EU att inleda ett rättsligt förfarande mot Warszawa.
Trzaskowski, som är borgmästare i huvudstaden, vill i stället ta Polen tillbaka in i EU-värmen. Han har profilerat sig som en liberal, hbtq-vänlig kandidat som vill ena landet efter Dudas presidentskap, som han beskriver som splittrande.
Den tidigare polske fackföreningsledaren och presidenten Lech Walesa, som fortfarande är en viktig röst i den polska debatten, stödjer den EU-vänliga linjen. Han tycker att kommissionen gott kan skärpa tonen mot regeringen i Warszawa.
EU måste ställa krav på Polen. Antingen följer ni EUs regler, eller så får ni lämna unionen, säger han i en intervju med Ekot.
Vallokalerna i Polen öppnade klockan 07:00 och stänger klockan 21:00. Kort efter det publiceras en vallokalsundersökning. De första officiella resultaten väntas först på måndagsmorgonen.
Andrzej Duda
48-årig jurist, som sedan 2015 är Polens president. Står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).
Duda är född i Kraków och har en doktorsexamen i juridik från Jagellonska universitetet. Då PIS kom till makten första gången 2005 utsågs han till vice justitieminister, och 2008 började han arbeta i den dåvarande presidenten Lech Kaczynskis (PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis avlidne tvillingbror) stab.
Valdes in i sejmen 2011 och tog plats i Europaparlamentet 2014. För en bredare allmänhet blev Duda bekant först då Jaroslaw Kaczynski utsåg honom till partiets kandidat inför presidentvalet i maj 2015, som han gick segrande ur. Sedan dess har han gjort sig känd för att utan invändningar vinka igenom de flesta av de lagar som klubbats av den PIS-kontrollerade sejmen.
Duda har propagerat för en skärpning av Polens abortlagar, som redan är bland de hårdaste i Europa. Han har också liknat "hbtq-ideologi" vid kommunism. Han har samtidigt vunnit popularitet för de PIS-satsningar på barnbidrag och sänkt pensionsålder som genomförts under hans tid vid makten.
Utrikespolitiskt har presidenten aktivt försökt stärka landets relation till Nato och USA. I juni besökte han Donald Trump i Vita huset, som första utländska ledare sedan coronapandemin började.
Rafal Trzaskowski
48-årig doktor i statsvetenskap, som utmanar Andrzej Duda om presidentposten. Borgmästare i Warszawa. Tillhör liberalkonservativa oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).
Trzaskowski växte upp i den polska huvudstaden, som son till den välkände jazzpionjären Andrzej Trzaskowski. Inledde sin politiska karriär som volontär 1989, året då Berlinmuren revs och Polen höll sitt första fria parlamentsval, som ofta ses som en startpunkt för kommunismens fall.
Doktorerat om EUs institutioner vid Warszawas universitet. Även studerat i Oxford, Paris och på College of Europe utanför Warszawa. Talar engelska, franska, italienska, ryska och spanska.
Tog 2009 plats som ledamot i Europaparlamentet. 2013 blev han teknikminister och senare vice utrikesminister i dåvarande premiärministern Donald Tusks (senare ordförande för Europeiska rådet) regering.
Valdes 2018 till borgmästare i Warszawa. Kritiker anser att han inte har gjort tillräckligt mycket under sin tid vid makten, medan anhängare hyllar hans liberala syn i hbtqfrågor. Trzaskowski stödjer bland annat partnerskap för samkönade par, något som för närvarande är förbjudet i det katolskt präglade Polen.
Har under valrörelsen uppmärksammats i polsk public service-tv för att ha lyft frågan om kompensation till judar vars familjer fick tillgångar konfiskerade under andra världskriget och Förintelsen. Polen är det enda EU-land som inte lagstiftat om detta, men PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski har sagt att Trzaskowskis hållning är ett tecken på att han vare sig har "polsk själ eller polskt hjärta".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar