söndag 12 juli 2020

Brasilien befinner sig i en multipel kris

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Fortsatt höga dödstal och politisk splittring. Brasilien befinner sig i en allt mer eskalerande kris. Men att president Jair Bolsonaro konstaterats smittad kommer inte leda till hårdare restriktioner i landet, säger en Brasilienkännare till oss.

Den senaste månaden har antalet dödsfall till följd av covid19 fördubblats i Brasilien. På fredagen konstaterades att dödssiffran översteg 70 000, även om det dagliga antalet dödsfall tycks vara på väg att stabiliseras enligt brasilianska myndigheter.

Läget är allvarligt, men inte bara på grund av pandemins fortsatt hårda grepp om landet, enligt Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare på Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

Brasilien befinner sig i en multipel kris. Förutom själva pandemin råder både en eskalerande ekonomisk och politisk kris, säger han.

Av landets 212 miljoner invånare har nu 1,8 miljoner konstaterats smittade. Presidenten Jair Bolsonaro har länge kritiserats för sin hantering av virusspridningen i landet. Han har bland annat inte burit mask vid offentliga framträdanden och har liknat viruset vid ”en liten influensa”. I tisdags testades han själv positivt för covid19, men har uppgett att han mår ”utmärkt”.

Jag ser ännu inga tecken på att han skulle backa eller införa hårdare restriktioner.

Hur presidentens sjukdomstillstånd utvecklas kan påverka hans strategi i bekämpningen av viruset, enligt Andrés Rivarola Puntigliano.

Jag ser ännu inga tecken på att han skulle backa eller införa hårdare restriktioner. Men drabbas han hårt och till exempel måste läggas in på sjukhus i respirator kan hans politiska trovärdighet stukas. Är det ett lindrigt fall av covid19 kan han dock snarare spela det till sin fördel och vidhålla att hans bedömning av viruset stämmer.

Under våren har presidenten tappat väljarstöd. Det finns också djupa konflikter mellan den federala regeringen och guvernörerna som styr i delstaterna, och inom den politiska koalition som ledde Bolsonaro till seger. Dessutom har han sparkat den tidigare hälsoministern, och efterträdaren avgick snabbt. Bolsonaro har ännu inte tillsatt någon på posten. I stället styrs hälsodepartementet nu av militärer.

Men den politiska splittringen är inte tillräckligt djup för att presidenten skulle tvingas bort från posten, konstaterar Andrés Rivarola Puntigliano.

En sådan kraft har inte kunnat mobiliseras. Det finns inte en tillräcklig enighet i oppositionen. Han har fortfarande stöd av kärnväljare, som de frikyrkliga rörelserna, militären och exportsektorn inom livsmedelsindustrin. Där har inga stora sprickor synts. Det finns inget som nu tyder på att han skulle avsättas eller att han inte skulle avsluta sin mandatperiod, säger han men tillägger:

Men krisen är svår. Det här kan ändras snabbt, särskilt om dödstalen inte går ner.

Det är alarmerande om kurvan över smittade och döda inte planar ut.

Han oroas även över hur pandemin och den ekonomiska krisen slår mot den utbredda fattigdomen i landet.

Fattigdomsnivåerna ökar nu, och börjar nå de nivåer som fanns i början av 2000-talet. Årtionden av framsteg håller på att försvinna.

Även om Brasilien är det land i Latinamerika som drabbats klart hårdast av coronaviruset sett till antalet döda och smittade ökar viruset redan existerande spänningar på hela kontinenten, enligt Andrés Rivarola Puntigliano. Han nämner Argentina som exempel, där konsekvenserna av pandemin medför stora kostnader och ekonomiska påfrestningar som landet inte har marginaler för att klara.

Det är alarmerande om kurvan över smittade och döda inte planar ut. Många länder har inte kapaciteten inom sjukvården att ta hand om patienter, och sjukvården är ofta dyr. För utvecklingsländer är det en mycket allvarlig situation. Det finns inget EU som kan backa upp när det behövs. Hela Latinamerika genomgår nu en djup kris, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar