Kritik mot generösa antikroppstestningen
Sverige har en mer generös antikroppstestning än andra länder.
Experter kritiserar Sveriges generösa strategi för testning av antikroppar mot covid19.
Det är många miljarder kronor man pumpar in i detta till kanske ingen nytta, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.
Sverige har ett av världens mest generösa system för testning av antikroppar mot covid19. Regeringen meddelade i början av juni att alla som vill ska få göra ett antikroppstest, och att staten ska stå för kostnaderna.
Flera regioner har sedan dess infört storskalig antikroppstestning, och andra regioner kommer att göra det senare i år. I Stockholm är testningen gratis, medan den på andra håll kostar 150–200 kronor.
Den här sortens masstestning för antikroppar är unik, och i andra länder görs antikroppstester framför allt i enstaka begränsade studier för att försöka förstå hur stor del av befolkningen som utvecklat immunitet mot covid19.
Nu höjs allt fler röster som ifrågasätter nyttan av Sveriges teststrategi.
Kritikerna anser bland annat att antikroppstestningen inte gör någon egentlig nytta för att bekämpa pandemin. Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, säger att det är viktigt med gratis och lättillgängliga test för pågående infektion genom ett så kallat PCR-test, men att omfattande antikroppstestning är en politisk felsatsning utan samhällsvinst.
Jag tycker att vård- och omsorgspersonal ska ha frikostig tillgång till antikroppstesterna. Men att alla ska ha rätt att testa sig gratis har inget värde, säger han.
En omständighet som försvagar värdet av antikroppstestningen är att det visat sig svårare än vad man först trodde att mäta immuniteten mot covid19. Studier har bland annat visat att i vissa hushåll har några personer fått antikroppar mot viruset, medan familjemedlemmar som varit asymtomatiska fått så kallad t-cellsimmunitet, vilket inte upptäcks av antikroppstesterna.
Anders Björkman är professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.
Anna Öhrner och Martin Svedh, som bor tillsammans i en lägenhet i Stockholm, är ett sådant möjligt exempel. Hon fick ett positivt svar på antikroppstestet, och han ett negativt. I deras fall hade bara Anna Öhrner symtom för covid19.
Medan hon var sjuk försökte de hålla avstånd från varandra i lägenheten, även om det inte handlade om någon ”supernoggrann karantän”, förklarar Anna Öhrner.
Egentligen var det inte så konstigt att han inte hade antikroppar eftersom han inte hade några symtom. Men samtidigt känns det konstigt eftersom vi bor i en tvåa och man har den här bilden att det här är väldigt smittsamt, säger hon.
I Stockholm, den region som satsat mest på massiv antikroppstestning, har det hittills gjorts 233 000 tester i regionens regi. Ytterligare 56 000 tester är inbokade den närmaste tiden, och via 1177.se finns nu 115 000 lediga tider för antikroppstester.
Regeringen har kommit överens med SKR om att staten ska ersätta regionerna med 750 kronor per antikroppstest. För Stockholms del kan det alltså innebära kostnader på totalt 300 miljoner kronor för de genomförda, inbokade och lediga antikroppstesten.
Blekinge är en av regionerna som hittills valt att inte införa storskalig antikroppstestning. Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen, säger att en sådan åtgärd i nuläget skulle vara slöseri.
Det är många miljarder kronor man pumpar in i detta till kanske ingen nytta, säger han.
Varför inför ni inte detta om nu staten ändå står för kostnaden?
Det handlar ändå om våra gemensamma skattepengar, och det här är inte ett bra sätt att hantera dem på ett varsamt sätt.
Han påpekar att metoden för att räkna ut antikroppstestens träffsäkerhet bygger på andelen smittade i befolkningen. I regioner där bara några procent smittats av coronaviruset, vilket enligt Bengt Wittesjö stämmer in på Blekinge, är risken väldigt hög att testet visar fel, enligt Folkhälsomyndighetens egna beräkningar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till oss att antikroppstesterna visserligen inte hindrar smittspridningen, men att de har positiva effekter för enskilda individer och arbetsplatser.
Är de här positiva effekterna så stora att det är motiverat att vi har det här unika generösa systemet i Sverige?
Det är i grunden en fråga du behöver ställa till regeringen, hur de vill spendera sina resurser, säger Anders Tegnell.
Socialminister Lena Hallengren skriver i en kommentar till oss att antikroppstesterna fyller en funktion dels för personer som vid ett positivt svar kan besöka personer i riskgrupperna. Hon anser också att testerna är ett bra verktyg för att mäta pandemins utveckling.
Antikroppstester undersöker om det finns antikroppar mot coronaviruset i blodet. I våras fanns nästan enbart kommersiell antikroppstestning via privata aktörer, som Folkhälsomyndigheten då avrådde från. Den testning som i dag görs via regionerna är mer noggrann.
Stockholm har mest generös provtagning i landet, och de flesta andra regionerna kommer att ta ut en avgift för testerna. Av de 233 000 antikroppstester som hittills gjorts i Region Stockholms regi var 16,9% positiva.
Nyttan med antikroppstesterna har ifrågasatts efter att studier visat att inte alla som smittas får antikroppar mot coronaviruset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar