Viktig information med anledning av coronavirus Covid19

Just nu pratar många om coronavirus och sjukdomen Covid19. Vi följer utvecklingen noga och anpassar vår verksamhet så att vi på bästa sätt kan stödja andra vårdgivares patientarbete. Det finns viktiga saker som du kan göra för att minska smittspridning och belastningen på akut- och primärvård.

Detta bör Du göra för att minska risken att sprida smitta:

God handhygien, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
Undvik att röra vid Ditt ansikte och Dina ögon
Håll ett fysiskt avstånd till människor som har sjukdomssymptom
Hosta och nys i armveck eller näsduk
Stanna hemma om Du känner Dig sjuk, och minst två dagar extra efter att Du blivit symtomfri

När ska jag söka vård? 

De flesta blir lindrigt sjuka. Om Du har förkylningssymtom, ska Du enligt Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer stanna hemma och undvika träffa andra. Ring telefonnummer 113 13 om Du har allmänna frågor om Covid19.

Om Du misstänker att Du har blivit smittad ska Du kontakta 1177. Har Du varit i nära kontakt med någon som har bekräftad smitta av viruset ska Du inte söka fysisk vård.

Sök vård akut om Du har svårt att andas. Ta kontakt med 1177 för rådgivning om Du har luftvägssymtom och under de senaste två veckorna har besökt någon riskregion.

Vad gäller om jag är sjuk och måste vara hemma? 

Om Du har förkylningssymtom ombeds Du att stanna hemma från arbete, skola och förskola tills Du är frisk. Det är enligt de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten som kom på tisdagen den 10 mars.

Under den här tiden ska Du undvika att träffa andra personer. T ex ska Du inte:

Träffa andra människor än de Du redan bor med. Det innebär bland annat att Du inte ska gå till skolan, arbetet eller förskolan. Du ska inte heller gå ut för att handla i Din butik

Resa med buss, tåg, tunnelbana, spårväg eller flyg

Om Du har haft en förkylning ska Du vara hemma minst två dagar extra efter att Du har blivit symtomfri. Allt för att undvika att andra människor utsätts för risk att smittas.

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan Du ta del av vanliga frågor och svar om Covid19.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning