Märklig logik att smittan bara kan färdas åt ett håll

Köer över Öresundsbron för att åka från Sverige till Danmark.

Danskarna ser förundrat över sundet där svenskarna tycks leva som vanligt medan det i Danmark finns regler för alltifrån enkelriktade promenadstråk till vilken tid bröllopsfesterna måste avslutas. När gränsen nu försiktigt öppnar hoppas Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh att region ska få lite lugn och ro.

Rubriken inne på danska TV2s nyhetssida sade allt.

20 000 smittade svenskar kan komma till Danmark löd rubriken på en artikel i förra veckan. Artikeln citerade infektionsläkaren Christian Wejse som sa att en gränsöppning mot Sverige skulle kunna medföra att smittade svenskar i tusental reser till Danmark och smittar danskarna.

På Facebook hade artikeln kommenterats av mer än 250 personer varav de flesta varnade för att öppna gränsen. Så har tonläget varit i den danska debatten, som i flera månader tittat med förundran mot broderlandet på andra sidan Öresund.

Men när den danska utrikesministern Jeppe Kofod i torsdags presenterade sina nya reserestriktioner, så var delar av Sverige ändå med. Svenskar från regioner som Skåne, Halland, Blekinge samt Sörmland och Västerbotten kan efter den 27 juni få resa in i Danmark. Invånare från Skåne, Halland och Blekinge slipper även för kravet om att man måste boka sex hotellnätter för att få komma in.

Beskedet togs emot med både överraskning och glädje av Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Jag är glad att den danska statsminister Mette Fredriksen så snabbt lyckades hitta en regional lösning trots den ibland hätska debatten om Sverige som man haft.

För det är framförallt Öresundsregionen som lidit av den danska gränsstängningen som infördes den 14 mars i år. Det har inte bara varit mer besvärligt att pendla, det har också försvårat för alla de sociala relationer som finns i en gränsregion där familjerelationer och vänskapsband är knutna på kors och tvärs.

Nu hoppas jag att vår region kan få lite lugn och ro igen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och nämner att Öresundsbron haft gränskontroller i olika form sedan 2015.

Det har varit en märklig logik om att smittan bara kan färdas åt ett håll, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Medan svenskarna inte har kunnat komma in i Danmark, så har man i Skåne sett danskar överallt. De har fikat, hängt på uteserveringar, shoppat på köpcentrat Emporia eller tränat på gym medan Danmark varit stängt. Efter Kristi Himmelfärdshelgen var det flera timmars kö på vid gränskontrollen på Öresundsbron när danskarna återvände efter besök i Sverige. Det har skapat en växande irritation i Skåne, som också Katrin Stjernfeldt Jammeh märkt av.

Det har varit en märklig logik om att smittan bara kan färdas åt ett håll. Samtidigt har vi i Skåne haft lägre smittspridning än på den danska sidan säger hon.

Trots att gränsen nu öppnas för skåningar och flera andra regioner, så är den mentala barriären mellan Danmark och Sverige högst påtaglig. I danska medier har intresset för Sverige och den svenska strategin varit enorm de senaste månaderna.

Dagligen redovisas ländernas dödstal, gärna i någon slags matchställning av typen 74-0, där Sverige står för det större antalet döda. Det skrivs debattartiklar för och emot svensk coronastrategi, och Sverige framstår ibland som landet där smittan exploderat och är en fara för alla som ens vågar sig över bron. Om man besöker Sverige uppmanas danskarna att sätta sig själv i 14 dagars karantän vid hemkomsten.

Det vänder upp och ner på alla fördomar mellan länderna, med det så kallade förbuds-Sverige gentemot det avslappnade Danmark.

Enligt Hans Mouritzen, forskare på nordiska frågor vid DIIS är danskarna generellt ganska förvirrade över ländernas olika strategi. Det vänder nämligen upp och ner på alla fördomar mellan länderna, med det så kallade förbuds-Sverige gentemot det avslappnade Danmark.

Vanligtvis görs förändringar i Danmark mer gradvis, medan man i Sverige har mycket skarpare kursändringar, ofta av ideologisk art. Under pandemin har det varit tvärtom, säger han.

För medan Sverige lämnat mycket ansvar till den enskilde, så har Danmark under coronapandemin skapat en mängd detaljerade lagar och regler. Det kan handla om allt från att man enkelriktat promenadstråket runt Sjöarna i Köpenhamn, till att alla ska sitta och titta åt samma håll i kollektivtrafiken eller att bröllopsfester ska sluta vid midnatt.

Att Sverige och Danmark nog ska hitta tillbaka till varandra är Hans Mouritzen, inte orolig för. Även om det kan ta lite tid. Öppningen av gränsen över Öresund är ett viktigt steg i den riktningen.

På det folkliga planet är vi redan så tätt knutna på så många sätt i den här regionen. Här har man i vardagen lyckats med den integration som politikerna fortfarande kämpar med.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning