16 juni

Just idag står jag med båda fötterna på jorden

Jag söker inte längre några tecken eller bevis på att Gud verkligen finns. Vår existens av livet i sig är ett tillräckligt stort mirakel. En buddhistmunk sa "det största undret är inte att gå på vatten, utan att stå med båda fötterna på jorden". 

Vilka är mina grundläggande behov?

Mina grundläggande behov är nog att få ta det lugnt och slippa stressa och skrik och bråk, men också att ha pengar, ett tryggt boende och någon som bryr sig om mig men tyvärr har jag inte något av det längre, därför står jag inte med fötterna på jorden  och mår inte så vidare bra heller, även om jag försöker orkar vidare. 

Nio tecken som visar att Du behöver bli mer ego

Att ge mycket av sig själv i en relation kan låta som en fin kärlekshandling, men faktum är att Du gör förhållandet en björntjänst om Du struntar i Dina egna behov. Så börja fokusera mer på Dig själv och få en bättre relation på köpet.

Det är vanligt att kvinnor ger väldigt mycket av sig själva i sina relationer. Egentligen en fin gest, men det gäller att inte gå över gränsen och bli för självuppoffrande. Det Du ger ska Du också få tillbaka av Din partner. I en lycklig, balanserad relation ger och tar båda ungefär lika mycket. Enligt den amerikanska psykologen Andra Brosh är det största problemet i relationer ofta kvinnor som är för osjälviska och inte tillräckligt självständiga.

Genom att Du tar hand om Dig själv kommer Du att ge Dig själv energi och styrka, som sedan kan användas för att boosta Dina nära relationer. Var därför uppmärksam på varningssignaler som tyder på att Du åsidosätter Dig själv för mycket, och ta dem på allvar. Här listar vi, med inspiration av magasinet Woman's Day, nio tecken som enligt experterna signalerar att Du behöver bli mer ego.

Du säger aldrig nej

Säga nej till någon som ber Dig om något? 

Nej, det är något Du inte alls är bekväm med. Det är klart att du ställer upp när folk behöver Dig. Men här bör Du se upp. Vare sig det handlar om att sitta barnvakt, styra upp en middag eller ha en romantisk kväll med Din partner kommer Du att bli starkare och sundare i längden om Du kan säga nej ibland.

Skapa luckor i Ditt schema, för även de roliga sakerna tar tid och energi. Även om det är så att Din älskade partner har ordnat en överraskningsmiddag på restaurang måste Du ha rätt att säga nej om Du inte känner för det den dagen. Om Du går med på för mycket Du egentligen inte är sugen på att göra kommer det till slut göra Dig utpumpad och nedstämd. Det skadar relationen mycket mer än en utebliven restaurangmiddag.

Det är viktigt att Du tar hand om Dig själv, även det yttre.

Ditt yttre har förfallit

När Du ser Dig själv i spegeln hajar Du till. Så här mindes Du inte Dig själv. Vad är det som har hänt egentligen? 

Och när hände det?

För många som går in i en hektisk vardag med familj och heltidsjobb är det lätt hänt att livet bara rullar på. När tiden är knapp kanske Du börjar hoppa över träningspassen, och ställa in tiden hos frisören. Plötsligt har Du inte varit ute på stan för att shoppa nyheter till garderoben på månader.

Du är säkert bra på att fokusera på andra saker i Ditt liv, som jobb, vänner och familj. Så försök att ägna samma fokus åt dig själv ibland. Skapa luckor i Din kalender med tid för sådant som bara handlar om Dig, vare sig det rör sig om träning, massage, ansiktsbehandling eller middag med vännerna.

Din tid kretsar kring andra

Visst, om man lever tillsammans i en familj är det klart att man får kompromissa och ställa upp en hel del för varandra. Men Du ska inte stryka för många av Dina egna planer ur kalendern för andras skull, särskilt inte om andra är dåliga på att göra detsamma för Dig.

Du måste förstå hur värdefull Du är, och argumentera för att andra ska göra uppoffringar på samma sätt som Du gör. Du kanske behöver en kväll för Dig själv, eller så kanske Du vill att Din man gör Dig sällskap på en tillställning. Vad det än handlar om måste det Du vill göra ha samma värde som de övriga familjemedlemmarnas önskemål.

Kom ihåg att aldrig känna Dig skyldig. En sann klyscha är att Du kommer att kunna ge mer till andra om Du först har stillat Dina egna behov.

Du får ingen paus från barnen

För att kunna vara den där tålmodiga, balanserade personen på gott humör, åtminstone mestadels, krävs att Du får ladda batterierna med jämna mellanrum. Och har Du barn måste Du våga lämna ifrån Dig dem till andra ibland för att få avlastning.

Många kvinnor vill gärna vara där hela tiden för att inte missa något i barnens utveckling, eller för att de helt enkelt känner att de är bäst lämpade för att ha huvudansvaret. Men här gäller det att våga släppa på kontrollen, ta ett steg tillbaka och låt Din partner kliva fram. Allt annat är själviskt. Hela familjen vinner på att Du får en chans att ladda om.

Nästa gång Du känner att det är Din partner som borde stanna hemma, kanske på bekostnad av träning eller umgänge med vänner, bör Du stå fast vid det, och i stället boka in något kul själv.

Ta inte bråken för långt.

Era bråk slutar inte i tid

Efter ett bråk är det en vanlig känsla att man så snabbt som möjligt vill att allt ska kännas tryggt och bra igen. Och att lösa konflikter är bra, så försök att prata igenom det bråket handlade om och nå fram till en lösning. Men, det är lika viktigt att veta när det är dags att sluta.

Enligt relationsexperter riskerar man att göra konflikten värre genom att fortsätta att gräva i den, om man inte kommer någon vart. Tipset är i stället att ta en paus från varandra under två timmar. Under den här tiden ska Du bara fokusera på Dig själv och samla kraft, medan Din partner gör samma sak. Det kan vara genom något enkelt som en promenad, shoppingrunda eller att unna Dig en god måltid på restaurang.

Försök att se på er relation ur ett större perspektiv, utan att haka upp Er på småsaker, så kommer konflikten förhoppningsvis att lägga sig.

Du är irriterad för jämnan

Du får syn på klädhögen Din partner har slängt på soffan, igen, och känner plötsligt hur Du kokar över av ilska. Men förmodligen var det inte bara kläderna på soffan som fick Dig att brusa upp så häftigt, utan en tidigare känsla av irritation som stärktes av detta oansvariga beteende och rann över.

Om Du kommer på Dig själv med att gå runt och vara irriterad på Din partner utan att veta varför, bör Du ta Dig en funderare. Vad är anledningen till den irritation du känner? 

Att meditera och skriva dagbok är två sätt som kan hjälpa Dig att finna svar.

När Du har kommit på vad som är fel tar Du upp detta med Din respektive, och förhoppningsvis kan Ni lösa det smidigt. Det som har stört Dig kanske är något som Din partner inte ens har varit medveten om?

Din attraktion börjar försvinna

Har Du känt hur attraktionen till Din partner försvunnit mer och mer? 

Det är någonting som händer vid något tillfälle i de flesta långa relationer, och det är absolut inget som betyder att det är över mellan er. Men när Du känner så är det bra att stanna upp och fundera över vad det beror på.

Den amerikanska relationsterapeuten Carin Goldstein menar att känslor av irritation och ilska kan blockera de där härliga kärlekskänslorna. 

Här kan lösningen finnas i tre steg:

Meditera eller för dagbok för att lista ut vad irritationen beror på

Prata sedan med Din partner om vad Du har kommit fram till och hur Ni kan lösa det

Res bort tillsammans. Att byta miljö ger Er en bra chans att bara fokusera på varandra och er relation

Du blir passivt aggressiv

Du kanske har varit med om att försöka sända ut subtila signaler med förhoppningen om att Din partner ska förstå vad Du vill, utan resultat? 

Det här är bara tidskrävande och jobbigt för er båda. Säg rakt ut vad saken gäller i stället.

När kvinnor är arga på sin partner är det vanligt att de intar en passivt aggressiv attityd. Men det leder sällan till något konstruktivt. Om Du är besviken på att Din sambo inte hjälper till hemma eller aldrig kommer med romantiska initiativ hjälper det knappast att gå omkring och vara allmänt spydig. Så skippa alla de där otrevliga kommentarerna över hur han klär sig eller vad han ser på tv, och ta i stället upp det som är grunden till din irritation.

Din partners behov går före Dina

Plötsligt känns det som om det är Din partners vilja som styr hela relationen. Din partner bestämmer vilka filmer Ni ska se och vilka restauranger Ni ska besöka.

Men vad beror det här på egentligen? 

Är det så att han kör över Dig eller är det Du som har svårt att ta för Dig? 

Det är vanligt att framför allt kvinnor kan ha ett motstånd inför att stå på sig och säga vad man önskar i en relation. Men när mannen sedan bestämmer det mesta känns inte det heller bra. Så börja säg ifrån mer, att ha en egen vilja är attraktivt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning